
Rabarbar to warzywo naszego dzieciństwa. Ma kwaśny smak, który często przełamujemy cukrem, robimy z niego kompoty, ciasta i przetwory. Jeśli masz go w ogrodzie i chcesz mieć obfite plony i jędrne, pełne smaku łodygi, to mamy dla Ciebie świetny, ogrodniczy patent.
Ten trik działa lepiej niż niejeden nawóz ze sklepu, bo jest naturalny i przede wszystkim tani. Na czym polega i czym trzeba podlewać rabarbar? Wyjaśniamy poniżej.
Rabarbar da podwójne plony, jeśli będziesz go tym podlewać

Cały patent opiera się na miksturze z wody i drożdży. To jeden z najbardziej skutecznych, najtańszych sposobów na bujny wzrost. Działa niczym energetyk, bo stymuluje system korzeniowy i pobudza liście oraz łodygi. Drożdże zawierają mnóstwo witamin z grupy B, minerałów i enzymów, które pobudzają mikroorganizmy w glebie. Dzięki temu struktura i dostępność składników odżywczych dla rabarbaru jest o wiele lepsza.
Jak przygotować nawóz drożdżowy do rabarbaru?
Składniki:
25 g świeżych drożdży (lub 1 łyżka suszonych)
1 litr ciepłej (nie gorącej!) wody
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Wrzuć drożdże do miski, następnie dodaj cukier i wymieszaj je, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Wlej wodę i wymieszaj, a potem odstaw roztwór na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by zaczął fermentować. Przed podlaniem rabarbaru rozcieńcz go z wodą w proporcji 1:5. Podlewaj rabarbar u nasady, unikaj kontaktu z liśćmi.
Jak często podlewać?
Wystarczy raz na 3 tygodnie, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu, czyli od kwietnia do czerwca. Nie przesadzaj z ilością.