REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDodaj sól w tym momencie. Zmienisz smak rosołu na lepsze

Dodaj sól w tym momencie. Zmienisz smak rosołu na lepsze

rosół
fot. Pexels

Rosół to sławna zupa, bez której wielu ludzi nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. W bulionie powinny znaleźć się warzywa korzeniowe, mięso i przyprawy, a wśród nich sól. To ten ostatni składnik w głównej mierze decyduje o tym, czy rosół będzie mdły, czy wręcz przeciwnie – wyrazisty w smaku. Co więcej, moment wsypania soli też ma kolosalne znaczenie. Dodać ją na samym początku, w połowie gotowania, a może na sam koniec? Warto wiedzieć.

REKLAMA

Rosół bez soli lub z jej niewystarczającą ilością nie ma smaku. Przesolony także nie zachęca do jedzenia. Warto do bulionu dodawać właściwą ilość soli – nie żałować jej, ale i nie przesadzać. Dzięki soli zupa jest wyrazista i pyszna. Wydobywa zapach innych produktów, idealnie je ze sobą zestawiając.

Kiedy doprawiać rosół solą?

Moment, w którym dodajesz białe kryształki, wpływa na smak potrawy. Dodane przedwcześnie mogą pogorszyć teksturę wywaru. Poza tym marchewka czy seler mogą się rozgotować. Gdy płyn utraci przejrzystość, a mięso wyjdzie twarde, to najpewniej przez sól dodaną w złym czasie. Jak uniknąć potyczki kuchennej? Zupę doprawiaj solą na około 15-20 minut przed końcem obróbki cieplnej. Bulion będzie w sam raz.

Jaką sól i ile soli wsypać do rosołu?

Zapamiętaj zasadę: 1 łyżeczka soli na każdy 1 litr wody. Najlepiej sól syp sukcesywnie i co chwila próbuj rosołu, aż smak będzie perfekcyjny. Po jaką sól sięgnąć? Najpopularniejsze opcje to: jodowana, morska i kamienna. Jeśli zależy ci na łagodnym smaku wywaru, używaj tych dwóch ostatnich.

Czytaj też: Włóż to do kosza z cebulą. Nie zgnije, będzie świeża długie tygodnie

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA