
Grillowanie doskonała okazja, by pobyć z rodziną lub znajomymi i miło spędzić czas na świeżym powietrzu. Niestety, w czasie pieczenia mięsa i innych kąsków na grillu mogą się one nadmiernie dymić. Zwęglone kiełbaski czy steki nie są rarytasem i w dodatku mogą szkodzić zdrowiu. Wszystkiemu winny jest wyciekający z dań tłuszcz. Osadza się na rozżarzonym węglu, a potem znów się unosi wraz z dymem i osiada na pokarmach, tworząc nieapetyczną powłokę. Jak tego uniknąć? Wystarczy posypać węgiel solą, a nic takiego się nie wydarzy. Potrawy z rusztu będą smakować lepiej.
Posyp węgiel solą, a nic przykrego nie zaskoczy cię podczas jedzenia dań z rusztu
Ważne, by ten zabieg wykonać przed rozpoczęciem grillowania. Może on wydawać się dość dziwny, ale ma ukryty cel – minimalizacja nadmiaru dymu. Wiadomo, że z mięsa często kapie tłuszcz, a przyprawa obecna na silnie nagrzanych węglach po prostu wciągnie jego sporą ilość.
Tłuszcz ma tendencję, by się przypalać, a wtedy wytwarza się sporo dymu, który może pogorszyć smak szaszłyków, ryb czy karkówki na ruszcie. Sól częściowo redukuje smog. Poza tym ma ona inne zastosowania, które podczas biesiadowania przy grillu bardzo się przydadzą.
Czy wiesz, że sól to kuchenna gaśnica? Jeśli na grillu zapali się olej, posyp płomień białymi kryształkami, a ucichnie. Pamiętaj, że ta metoda zadziała przy małych pożarach, które nie wywołują wielkiej paniki. Rozprzestrzenianie się dużego ognia okiełzna gaśnica. Jeśli palą się sprzęty działające na prąd lub substancje chemiczne, nie używaj soli. To może być niebezpieczne.
Inny sposób na zastosowanie soli podczas grillowania
Solą wyczyścisz ruszt. Gdy ostygnie umieść go na folii aluminiowej i posyp solidną ilością przyprawy, a potem wstaw do piekarnika – w temp. 180℃ piecz kratkę, aż sól stanie się brązowa. Później zacznij ją myć np. szorstką stroną gąbki. Na koniec przemyj ruszt. Będzie jak prosto ze sklepu.
Czytaj też: Brak podpałki? Rozpal grilla w ten sposób – prościej się nie da