W środę w Norwegii została otwarta pierwsza w Europie podwodna restauracja „Under”. Unikatowy lokal posiada 10-metrowe okno panoramiczne, przez które goście mogą obserwować podwodną faunę i florę. Gmach znajduje się na najdalej wysuniętym na południe punkcie wybrzeża, w okolicach wsi Båly. Konstrukcja została zaprojektowana przez firmę Snøhetta. Koszt całego przedsięwzięcia wyniósł ok. 40 mln koron norweskich, czyli blisko 18 mln złotych.
Za rezerwację miejsca w „Under” trzeba zapłacić 1000 koron norweskich, czyli około 450 złotych. Mimo to restauracja cieszy się ogromnym powodzeniem i – jak informują media – jeszcze przed jej otwarciem zarezerwowano w niej ponad siedem tysięcy miejsc.
W podwodnym gmachu, którego trzecia kondygnacja z restauracją znajduje się na głębokości 5,5 metra, znajduje się nie tylko lokal gastronomiczny, ale także m.in. galeria sztuki. Budynek posłuży również naukowcom jako swoiste centrum badawcze, w którym będą mogli przyjrzeć się lokalnej faunie i florze.
„Under” mieści ogółem od 80 do 100 gości, zaś sala główna – maksymalnie 40 osób. Menu oparte zostało głównie na lokalnych potrawach i zawiera dania z ryb, świeżych skorupiaków czy grzybów. Ceny nie należą do najniższych, gdyż za trzydaniowy posiłek przy stoliku z widokiem na morze trzeba zapłacić około 2000 koron norweskich, a więc 900 zł.