ShareInfo.plKulinariaWrzuć do rosołu kawałek skórki. Genialnie podkręca smak

Wrzuć do rosołu kawałek skórki. Genialnie podkręca smak

rosół
fot. screen Youtube / BrianPierre Fentress

Rosół to różnorodna zupa, pełna smaku i wartości odżywczych. Gdyby tak doprawić go tylko pieprzem i solą, byłby nudny. Tradycyjny bulion warto wzbogacić o różnorodne przyprawy, a także zioła, wówczas danie nabierze przyzwoitego smaku i aromatu. Możesz na przykład dodać go garnka pewien oryginalny składnik. Jest zupełnie naturalny i do rosołu pasuje jak ulał. Domowi kucharze, którzy nigdy go nie dodają do zupy, wiele tracą.

REKLAMA

Ten dodatek ulepszy smak rosołu

W rosole powinny znaleźć się mięso i jarzyny, a także przyprawy, które nadadzą bulionowi pożądanego smaku i zapachu. Oprócz liści laurowych, ziela angielskiego czy pieprzu czarnego, cudowny aromat zagwarantuje świeży lubczyk. Wrzuć go do garnka na ok. pół godziny przed końcem przyrządzania zupy. Wtedy przekaże jej wyrazisty aromat i potrawa będzie smakować wybornie.

Jakie składniki podrasują smak uwielbianej zupy? Do garnka możesz dodać:

» kurkumę,
» sos sojowy,
» goździki,
» imbir.

Oprócz wszystkich powyższych propozycji mamy dla ciebie jeszcze jedną, która może być dla ciebie sporym zaskoczeniem. Dodaj do bulionu twardy żółty ser typu parmezan. Wystarczy kawałek skórki. Twardą i wyschniętą wrzuciłbyś i tak do kosza. W tej sytuacji dostanie drugie życie. Włóż ją do wywaru razem z jarzynami i gotuj, jak zawsze – na niewielkim gazie przed ok. 2 h. Dzięki dodaniu skórki rosół będzie miał intensywny smak, który od razu przypadnie ci do gustu.

Czytaj też: Buraki są zwiotczałe? Ten trik „odmłodzi” je momentalnie

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA