ShareInfo.plPoradyWyrywasz to z ogródka? Przestań natychmiast i dodaj do zupy

Wyrywasz to z ogródka? Przestań natychmiast i dodaj do zupy

Czosnaczek pospolity
Pixabay

Chodząc po ogrodzie, rozglądasz się i zauważasz zielsko między grządkami? Wtedy bez większego zastanowienia po prostu to wyrywasz. Okazuje się, że właśnie pozbyłeś się czosnaczka pospolitego – jednej z najbardziej niedocenianych i pomijanych roślin jadalnych.

REKLAMA

Czosnaczek pospolity – chwast czy cud natury?

Czosnaczek pospolity
Pixabay

Czosnaczek pospolity (Alliaria petiolata) – choć wyglądem przypomina zwykły chwast, to ma wiele wartości odżywczych. Charakteryzuje się małymi zielonymi listkami, białymi kwiatami, niepozorną łodyżką. To roślina, której właściwości można wykorzystać w kuchni. Wyrasta dziko w ogrodach, przy drogach, na skrajach lasów, można ją spotkać praktycznie wszędzie.

Można ją wykorzystać jako dodatek do dań. Jej smak to subtelne połączenie czosnku i rukoli. I właśnie dlatego warto ją zerwać i wrzucić do garnka, zamiast na kompost. Do czego można dodać czosnaczek pospolity? Do zupy – tuż przed podaniem, zamiast pietruszki, na kanapki z twarożkiem lub masłem. Do sałatek – wymieszaj z rukolą, szpinakiem i oliwą z oliwek.

Zobacz również:
REKLAMA