
Porzeczki to niewątpliwie symbol lata. Ich wyraźny kolor i charakterny smak to idealne urozmaicenie prezentowanego ciasta, które prawdę mówiąc, jest minimalistyczne. Mimo to porwie kulinarne serce każdego smakosza. Genialny smak i czarujący wygląd zrobią wrażenie na wszystkich. Sprawdź przepis na ten letni wypiek.
Porzeczka jest popularna w Polsce, a świeże owoce są dostępne na straganach od czerwca do sierpnia za nieduże pieniądze. Mogą być używane w kuchni na wiele sposobów. Przerabia się je na soki, dżemy, kompoty i ciasta. Oto pomysł na smaczny wypiek z porzeczkami.
Przepis na ciasto z porzeczkami i kruszonką
Lista składników:
Ciasto (* składniki w temp. pokojowej):
» 150 g jogurtu naturalnego
» 4 duże jajka
» 320 g mąki pszennej
» 1 łyżeczka cukru waniliowego
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» 200 g cukru
» 125 ml oleju
» 500-550 g porzeczki
Kruszonka:
» 200 g mąki pszennej
» 100 g miękkiego masła
» 120 g cukru
Dodatkowo:
» cukier puder do posypania
Wykonanie:
Kruszonka
W naczyniu umieść składniki na kruszonkę i zagniataj palcami.
Ciasto
W naczyniu ubijaj jajka z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 5 minut na pianę. Dodaj do niej jogurt i olej, krótko mieszaj łyżką. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i połowę sypkiej mieszanki przesiej do piany, chwilę mieszaj łopatką. Potem przesiej resztę mąki i wymieszaj na spójne ciasto.
Dno okrągłej formy o średnicy 26 cm wyściel pergaminem. Umieść w formie ciasto i wygładź. Na wierzchu umieszczaj porzeczki i posyp je kruszonką. Deser piecz w temperaturze 180 st. C. (grzanie góra-dół) przez ok. 55-60 minut. Potem wyjmij go z piekarnika i ostudź.
Czytaj też: Fenomenalne pierogi szarlotkowe. Ich smak trzeba poznać