ShareInfo.plPoradyRozsyp pod krzakami. Zielone pomidory prędko się zaczerwienią

Rozsyp pod krzakami. Zielone pomidory prędko się zaczerwienią

zielone pomidory
fot. Pixabay

Pomidory są królami przydomowych ogrodów warzywnych i działek. Czerwone, soczyste owoce z polskich upraw biją na głowę importowane odpowiedniki z dyskontów czy hipermarketów. Lipiec to okres, w którym owoce rosną w siłę i zaczynają się czerwienić. Niektórzy niecierpliwi hodowcy chcieliby ten proces przyspieszyć, ale nie wiedzą, jak. W tym artykule zdradzamy sposób, by owoce na krzakach w mig nabrały koloru.

REKLAMA

Pomidory nie dojrzewają? Oto powody

Na dojrzewanie pomidorów wpływają różne czynniki, a jednym z nich jest temperatura. Ta w przedziale 21-27 stopni sprzyja dojrzewaniu owoców, przynajmniej tak twierdzą eksperci. Jeśli nie przekracza 15 st. C., wtedy przestają uaktywniać się barwniki w pomidorach. Zbyt wysoka temperatura (ponad 30 st. C.) też nie służy szybkiemu dojrzewaniu. Enzymy zaczynają się rozkładać, a plony wciąż są zielone. Dojrzewanie pomidorów blokują także:
» choroby grzybowe,
» brak światła słonecznego,
» deficyt fosforu, wapnia i potasu,
» zbyt duża ilość azotu w ziemi,
» susza.

Dojrzewanie pomidorów ruszy pełną parą. Zapewnij im odpowiednie nawożenie

Dojrzewające na krzakach pomidory wołają o potas i fosfor. Oba składniki mineralne sprzyjają syntezie cukrów i przepływowi produktów fotosyntezy do owoców.

Fachowcy rekomendują, by do pomidorów stosować odżywki z wapniem (np. rozdrobnione skorupki jajek) lub monofosforan potasu (KH₂PO₄). Popiół drzewny też się świetnie sprawdzi, bo dostarczy roślinom K₂O (tlenek potasu). Azotu należy dawać im mniej. On zapewnia głównie przyrost zielonej masy, a owocom niewiele pomaga.

Oprócz zaaplikowania dobrze zbilansowanego nawozu pomidory trzeba pielęgnować i doświetlać. Najlepszym sposobem na to, by wpadło do nich więcej światła słonecznego jest pozbycie się nadmiaru liści („wilków”) z krzaczków. Tak zwane wilki to boczne pędy, które nie wydają plonów. Niepotrzebnie przeciążają roślinę, zabierają jej energią i przysłaniają, a w rezultacie owoce nie są porządnie doświetlone i wolniej się zabarwiają.

REKLAMA

Czytaj też: Genialny trik z Anglii. Ślimaki zwieją z ogrodu w panice

Zobacz również:
REKLAMA