Arbuz to owoc idealny na lato. Na ogół interesuje nas tylko jego słodki miąższ, a skórki uznajemy za zupełnie nieprzydatną rzecz i wyrzucamy ją do kosza. W sumie tracimy też pieniądze. Skórka sporo waży, a kupując arbuza, płacimy też za nią. Odkąd znalazłam tę recepturę, nic się nie marnuje, a ja mam pyszny dodatek do naleśników czy kanapek.
Wiele osób mylnie zakłada, że jedyną jadalną częścią arbuza jest znajdujący się pod grubą skórą miąższ. Można go jeść na surowo, jak i przerabiać na różne soki czy desery. Zielonkawa otoczka najczęściej trafia na śmietnik. Choć nie jest tak pyszna jak wnętrze, też można zamienić ją w smakołyk.
Daj resztkom arbuza drugie życie. Przygotuj z nich pyszny dżem
Składniki:
» arbuz o masie ok. 2,5 kg,
» 1 łyżeczka cynamonu,
» 250 g cukru,
» 2 cytryny.
Przygotowanie:
Zacznij od podzielenia arbuza na małe części. Skórkę odetnij od miąższu – ten na razie przełóż do miski i zajmij się skórkami. Wnętrze każdej w nich (bez wierzchniej, zielonej skóry) rozdrobnij na większych oczkach tarki. Wiórki umieść garnku.
Wyczyść cytrynę. Do arbuza dodaj jej skórkę i sok – tę pierwszą zetrzyj, a sok wyciśnij, a na koniec połącz z arbuzem w garnku.
Zasyp całość cukrem, zamieszaj, przykryj i odstaw na ok. 15 minut.
W międzyczasie weź durszlak i przetrzyj przez niego miąższ arbuza do oddzielnego naczynia. Do niego wlej sok z drugiej cytryny, a potem odsącz płyn na sitku. Ten klarowny płyn możesz wypić lub na razie przechować w chłodziarce. Większe pozostałości, które zostały po odcedzeniu, dorzuć do startych skórek.
Zawartość w garnku musisz teraz zagotować. Gdy zacznie wrzeć, usuń pianę z wierzchu. Wsyp cynamon i zamieszaj. Trzymaj mieszankę na niedużym ogniu przez 45 minut.
Po tym czasie nakładaj dżem do słoików, a wcześniej je umyj i osusz. Po wypełnieniu słoiki zakręć i ostudź. Dżem z arbuzowych skórek przechowuj w spiżarni.