ShareInfo.plKulinariaJuż zawsze będziesz zbierać skórki od arbuza. Do tego przepisu jak znalazł

Już zawsze będziesz zbierać skórki od arbuza. Do tego przepisu jak znalazł

skórki od arbuza

REKLAMA

Arbuz to owoc idealny na lato. Na ogół interesuje nas tylko jego słodki miąższ, a skórki uznajemy za zupełnie nieprzydatną rzecz i wyrzucamy ją do kosza. W sumie tracimy też pieniądze. Skórka sporo waży, a kupując arbuza, płacimy też za nią. Odkąd znalazłam tę recepturę, nic się nie marnuje, a ja mam pyszny dodatek do naleśników czy kanapek.

Wiele osób mylnie zakłada, że jedyną jadalną częścią arbuza jest znajdujący się pod grubą skórą miąższ. Można go jeść na surowo, jak i przerabiać na różne soki czy desery. Zielonkawa otoczka najczęściej trafia na śmietnik. Choć nie jest tak pyszna jak wnętrze, też można zamienić ją w smakołyk.

Daj resztkom arbuza drugie życie. Przygotuj z nich pyszny dżem

Składniki:
» arbuz o masie ok. 2,5 kg,
» 1 łyżeczka cynamonu,
» 250 g cukru,
» 2 cytryny.

Przygotowanie:
Zacznij od podzielenia arbuza na małe części. Skórkę odetnij od miąższu – ten na razie przełóż do miski i zajmij się skórkami. Wnętrze każdej w nich (bez wierzchniej, zielonej skóry) rozdrobnij na większych oczkach tarki. Wiórki umieść garnku.

REKLAMA

Wyczyść cytrynę. Do arbuza dodaj jej skórkę i sok – tę pierwszą zetrzyj, a sok wyciśnij, a na koniec połącz z arbuzem w garnku.

Zasyp całość cukrem, zamieszaj, przykryj i odstaw na ok. 15 minut.

W międzyczasie weź durszlak i przetrzyj przez niego miąższ arbuza do oddzielnego naczynia. Do niego wlej sok z drugiej cytryny, a potem odsącz płyn na sitku. Ten klarowny płyn możesz wypić lub na razie przechować w chłodziarce. Większe pozostałości, które zostały po odcedzeniu, dorzuć do startych skórek.

Zawartość w garnku musisz teraz zagotować. Gdy zacznie wrzeć, usuń pianę z wierzchu. Wsyp cynamon i zamieszaj. Trzymaj mieszankę na niedużym ogniu przez 45 minut.

REKLAMA

Po tym czasie nakładaj dżem do słoików, a wcześniej je umyj i osusz. Po wypełnieniu słoiki zakręć i ostudź. Dżem z arbuzowych skórek przechowuj w spiżarni.

Zobacz również:
REKLAMA