
Wiele tradycyjnych obiadów – na przykład kotlet schabowy i ziemniaki smakują lepiej w towarzystwie tartych buraczków ze słoika. Przetwór można też podać do pieczeni mięsnych. Lekko słodki smak buraczków idealnie je dopełnia. Czy zawsze buraki do słoików robisz z octem? Już nie musisz. Poznaj rewolucyjny patent na kultową sałatkę w nieco innym wydaniu. Bulwy przed tarciem potraktuj w ten sposób, a wykorzystasz ich potencjał w pełni i nawet ocet nie będzie już potrzebny. Buraczki zyskają łagodny, słodkawy smak, który na pewno podpasuje wszystkim.
Patent na buraki ćwikłowe, który musisz znać!
Ćwikły z czystym sumieniem można uznać za polski superfood. Zawierają witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze, które przedłużają młodość. Oprócz tego buraki są smaczne i dostępne w każdym warzywniku za bezcen.
Domowym kuchmistrzom zależy na tym, aby buraczki miały idealnie zbalansowany smak, ale niekoniecznie są zwolennikami kontrowersyjnego octu. Wypróbuj ten trik na buraczki bez octu.
Buraczki będą miodzio. Przed pakowaniem do słoików warzywa upiecz
Wybierz odpowiednie bulwy. Powinny być zdrowe, jędrne i świeże. Ważne też, żeby wielkością były do siebie zbliżone – w ten sposób „dojdą” w piekarniku w równym czasie. Czy obierać buraki? Nie, młode tylko solidnie wyczyść szczoteczką, aby usunąć zanieczyszczenia.
Potem okręć je folią aluminiową – każdą sztukę z osobna lub dwie za jednym razem, umieść na blaszce i wstaw do piekarnika. Małe bulwy, by zmięknąć, potrzebują ok. godziny, a duże – nawet dwóch.
Aby tyle czasu nie czekać, możesz upiec je dzień wcześniej. Gdy się wystudzą, chowaj je do słoików po uprzednim rozdrobnieniu i doprawieniu.
Czytaj też: Z takiego mięsa nie rób schabowych. Przeważnie są twarde i suche