
W roli oprysków w ogrodzie doskonale sprawdzają się składniki stworzone przez matkę naturę. Przemawia za nimi niska cena, łatwa dostępność i oczywiście brak chemii. Ale nie wszyscy są zupełnie przekonani co do ich skuteczności. W uprawie pomidorów wielu ogrodników testuje coraz to inne przepisy na nawozy, a w internecie ich nie brakuje. Ogrodnicy, którzy marzą o wielkich i zdrowych plonach, są nimi zachwyceni. Czy drożdże spożywcze to również dobra metoda na wzmocnienie pomidorów? Jeśli masz jakieś wątpliwości, to za chwilę wszystko będzie dla ciebie jasne.
Jak działają drożdże na pomidory?
Drożdże piekarskie (Saccharomyces cerevisiae) są drobnoustrojami zasobnymi w składniki mineralne, witaminy, enzymy i aminokwasy. Za sprawą naturalnych fitohormonów mogą przyspieszać rozwój roślin. Można je zatem nazwać biostymulatorem, bo sprzyjają namnażaniu dobroczynnej mikroflory w glebie. Efekt? Pomidory rosną jak szalone. Czy warto karmić warzywa drożdżową odżywką? Wygląda na to, że tak!
Oto przepis na domowy nawóz z drożdży piekarskich do pomidorów
Potrzebne składniki:
» cukier – 1 szklanka,
» świeże drożdże piekarskie – 100 g,
» woda – 10 litrów.
Przygotowanie nawozu zacznij od zasypania drożdży 1 szklanką cukru. Odstaw je na 2 godz., a potem zalej wodą i odstaw na 7 dni. Zanim użyjesz nawozu, rozrzedź go wodą – na 1 szklankę daj 10 litrów. Podlewaj pomidory co 14 dni.
Czytaj też: Wprowadź do gleby. Pędraki ewakuują się z ogrodu w 1 noc