ShareInfo.plKulinariaFenomenalne ciasto "Brzdąc". O lepszym można tylko pomarzyć

Fenomenalne ciasto „Brzdąc”. O lepszym można tylko pomarzyć

ciasto Brzdąc
fot. screen Youtube / Henia Foks

Ten wypiek wygląda zniewalająco i zachwyca zarówno dorosłych, jak i dzieci. Równocześnie jest mało pracochłonny i może go zrobić każdy, nawet początkujący cukiernik, który chce się popisać przed rodziną czy przyjaciółmi. Jeśli lubisz od czasu do czasu połasuchować, a nic nie cieszy cię bardziej niż domowe łakocie, ten przepis jest dla ciebie. Jego autorką jest Henia Foks, blogerka kulinarna i autorka książek kucharskich.

REKLAMA

Ciasto Brzdąc kusi wyglądem i zniewala smakiem

Składa się z delikatnego biszkoptu, dżemu i kremu śmietankowo-kakaowego. Ciasto biszkoptowe możesz posmarować swoim ulubionym dżemem. U Heni ma on smak truskawkowy, ale równie dobrze sprawdzi się malinowy, żurawinowy, porzeczkowy, wiśniowy lub jakikolwiek inny.

Chociaż deser nie celebruje sezonu na świeże owoce, to możesz w nim ukryć domową konfiturę, którą zrobiłeś 1-2 lata temu i od tamtej pory zalega w spiżarni. A jeśli wykorzystałeś tegoroczny sezon na truskawki czy wiśnie i zawekowałeś owoce w słoikach, to teraz masz okazję, by otworzyć jeden z takich przetworów i poznać jego smak w najlepszej możliwej formie.

Przepis na ciasto „Brzdąc”

Lista składników:
Biszkopt
6 łyżek cukru
6 jajek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej

Krem
3 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 litra śmietanki 30%
4 łyżeczki żelatyny

REKLAMA

Dodatkowo
starta czekolada
1 spory słoik dżemu

Przygotowanie:
Ciasto
W misce miksuj 6 jajek z 6 łyżkami cukru na pulchną masę. Wsyp przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszaj na wolnych obrotach. Ciasto przelej do blachy o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożonej pergaminem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. W temperaturze 170℃ piecz przez ok. 35 minut. Biszkopt ostudź.

Krem
Zalej żelatynę 1/3 szklanki wrzątku i mieszaj, aż się roztopi. Ubijaj kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Do bitej śmietany przekładaj porcjami proszek kakaowy oraz płynną żelatynę, cały czas miksuj.

Ciasto przedziel na dwa blaty, jeden umieść w formie rozprowadź na nim warstwę dżemu. Posmaruj go kremem (trochę zostaw do dekoracji) i umieść drugi blat ciasta. Wierzch nasmaruj resztą masy i posyp czekoladą. Włóż placek do chłodziarki, a po kilku godzinach możesz go kroić i podawać. Smacznego.

REKLAMA

Zobacz też: Łatwa i szybka napoleonka z malinami. Nawet babcia pochwaliła tę wersję

Zobacz również:
REKLAMA