ShareInfo.plArtykuł sponsorowanyChardonnay – winna klasyka o francuskim rodowodzie

Chardonnay – winna klasyka o francuskim rodowodzie

Chardonnay

Trudno mówić o świecie win bez wspomnienia o chardonnay. Ten francuski klasyk to prawdziwy fundament, gdy chodzi o ten szlachetny trunek. Nic dziwnego, w końcu to synonim elegancji, smaku i oszałamiającego aromatu, które przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Wejdź do fascynującego świata, w którym rządzi chardonnay i poznaj bliżej to niezwykłe wino.

Skąd pochodzi chardonnay

Chociaż ojczyzną tego trunku jest francuska Burgundia, to obecnie chardonnay podbija serce smakoszy z niemal każdego zakątka globu. Niezwykła elastyczność tego szczepu w kontekście dopasowywania się do różnych warunków klimatycznych sprawiła, że nasz bohater doskonale czuje się zarówno we Francji, jak i w Kaliforni czy Australii. To obrazuje także jego niezwykłą wszechstronność, która przekłada się na mnogość smaków i aromatów tej odmiany wina.

Chardonnay wina

Jak smakuje chardonnay

Na to pytanie nie ma jednej i krótkiej odpowiedzi. W zależności od pochodzenia, technik wytwarzania i czasu dojrzewania wino to zachwyca odmiennymi aromatami i profilami smakowymi. Można tu wyczuć zarówno nuty zielonych jabłek i cytrusów przez aromaty brzoskwini, gruszki i melona, aż po nuty wanilii, karmelu i przypraw. To także sprawia, że chardonnay wymyka się jednoznacznej klasyfikacji i jest niczym winny kameleon, który zaskakuje z każdą kroplą.

Drinki na bazie chardonnay

Dla wielu osób chardonnay ma prawo istnieć wyłącznie solo. Jednak dla tych, którzy uwielbiają winne eksperymenty może być to niezwykle inspirująca baza do drinków. Zobacz, z jakimi składnikami warto parować to wino i jakie zaskakująco smakowite połączenia mogą z tego wyniknąć.

Miodowy zawrót głowy

To propozycja dla osób, które uwielbiają słodsze aromaty i przyjemnie rozgrzewające nuty. Ten miodowy drink to prawdziwie zmysłowa przyjemność idealna na długie, jesienne wieczory.

Składniki:

  • 100 ml chardonnay
  • 30 ml burbonu
  • 20 ml miodu
  • 15 ml soku z cytryny
  • lód

Sposób przygotowania:

  1. W shakerze połącz miód, sok z cytryny i burbon.
  2. Energicznie wstrząsaj minimum przez 15 sekund.
  3. Dodaj lód i chardonnay.
  4. Całość delikatnie wymieszaj.

Biała Sangria

Intrygująca wariacja na temat kultowego klasyka. Ognista czerwień została tu zastąpiona elegancką bielą. To doskonały wybór, jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości.

Składniki:

  • 500 ml chardonnay
  • 100 ml likieru brzoskwiniowego
  • 50 ml brandy
  • 200 ml soku z białych winogron
  • 1 biała brzoskwinia
  • 1 zielone jabłko
  • 100 g białych winogron
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • woda mineralna gazowana
  • lód

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój wszystkie owoce w kostkę.
  2. W dużym dzbanku rozpuść cukier w małej ilości chardonnay.
  3. Dodaj pozostałe alkohole i sok z winogron.
  4. Wsyp przygotowane owoce.
  5. Całość delikatnie wymieszaj.
  6. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
  7. Przed podaniem dolej wodę mineralną.
  8. Serwuj w szklankach z lodem, wraz z kawałkami owoców

Korzenne uniesienie

To wręcz wymarzona propozycja stworzona na długie, jesienne wieczory. Ten drink łączy w sobie wszystko, co najważniejsze. Niezwykły aromat, moc przypraw i wspaniały, głęboki smak.

Składniki:

  • 120ml chardonnay
  • 80 ml mocnej herbaty chai masala
  • 25ml rumu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • kawałek świeżego imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz mocną herbatę chai masala z dodatkiem goździków i startego imbiru.
  2. Rozpuść miód w tak przygotowanym naparze.
  3. W małym garnku powoli podgrzej chardonnay z laską cynamonu (pamiętaj, by nie doprowadzić do wrzenia).
  4. Do podgrzanego wina wlej rum i herbatę z miodem.
  5. Powoli wymieszaj.
  6. Całość przelej do kubka.

Smak luksusu

Drink z kulkami przypominającymi kawior? Czemu nie! Tutaj to Ty tworzysz zasady. Poznaj przepis na oryginalny i nieoczywisty drink, który na długo pozostanie w pamięci Twoich gości!

Składniki:

  • 300ml chardonnay
  • 30ml wódki
  • 20ml soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • liście tymianku
  • kulki tapioki
  • łyżka spiruliny
  • lód

Syrop z chardonnay do kulek z tapioki:

  • 200ml chardonnay
  • 100g cukru
  • liście tymianku
  • łyżka spiruliny

Sposób przygotowania kulek:

  1. Ugotuj kulki tapioki według instrukcji na opakowaniu.
  2. Przygotuj syrop z chardonnay, cukru, spiruliny i tymianku.
  3. Ostudzone kulki namocz w syropie przez 30 minut.

Sposób przygotowania drinka:

  1. W shakerze z lodem połącz 100 ml chardonnay, wódkę i sok z cytryny.
  2. Wstrząsaj przez 15 sekund.
  3. Na dnie kieliszka umieść łyżeczkę przygotowanych wcześniej kulek tapioki.
  4. Delikatnie wlej drink, aby kulki pozostały na dnie.

Chardonnay – smak różnorodności, który zachwyca

Jak widać chardonnay ma wiele twarzy, z których każda jest warta poznania. Zarówno solo, jak i w towarzystwie smakowitych dodatków w drinkach. Jedno jest pewne – jest to trunek, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Najlepiej zresztą świadczy o tym jego niesłabnąca od stuleci popularność, nie tylko w Europie, lecz także na całym świecie.

Zobacz również:
REKLAMA