ShareInfo.plKulinariaLiść laurowy gotuj w rosole dokładnie tyle minut. Inaczej bulion zgorzknieje

Liść laurowy gotuj w rosole dokładnie tyle minut. Inaczej bulion zgorzknieje

rosół
fot. Pixabay

Jak często gotujesz rosół? Jeśli tylko sporadycznie, to możesz nieświadomie niszczyć jego smak. Chodzi o przyprawy. Na pewno gotujesz tę zupę z dodatkiem liści laurowych. Zapewniają one głęboki smak, aromat i lekko złocisty kolor. Jednak dodane w złym czasie mogą pogorszyć smak bulionu. Dowiedz się, w którym momencie wrzucać do niego tę przyprawę.

REKLAMA

Bez liści laurowych trudno wyobrazić sobie prawdziwy, staropolski rosół. Kiedy jest odpowiedni moment na dodanie ich do zupy? Na wstępie, w czasie powolnego gotowania, czy na końcu? Za chwilę wszystko będzie dla ciebie jasne.

Może cię zainteresować: Ugotuj prosty rosół kolagenowy. Pokonasz ból stawów

Liście laurowe mają decydujący wpływ na estetykę i smak bulionu. Warto więc wiedzieć, kiedy wyciągnąć z saszetki suszone listki wawrzynu i wrzucić do garnka, by danie było smaczne.

Doświadczeni kucharze radzą, by przyprawę trzymać dość krótko w wywarze mięsno-warzywnym. W kilka minut oddadzą mu to, co mają najcenniejszego.

REKLAMA

Rosół najpierw gotuj bez liści, bo stracą część swoich wartości. Idealnym momentem na wzbogacenie nimi rosołu jest końcówka gotowania. Dodatek powinien pływać w bulionie przez ok. 10-15 minut. Jeśli będzie w nim długo np. 1 godzinę, to najpewniej uwolni gorączkę, którą poczujesz podczas degustacji obiadu, a tego na pewno nie chcesz!

Zobacz też: To warzywo zamienia rosół w truciznę. Każdy je dodaje

Zobacz również:
REKLAMA