
Pierogi to propozycja obiadowa, którą niemal każdy Polak zna i kocha. Można je modyfikować i podawać z najróżniejszymi farszami. Co więcej, z ciastem też warto zaszaleć i przygotować je np. z mąki razowej. Pierogi z owocami częściej robimy latem i jesienią, bo mamy dostęp do malin, jagód, truskawek, jabłek i wielu innych surowców. Niestety, takie nadzienie ma tendencję, by wypłynąć na zewnątrz podczas gotowania. Jak uniknąć pustych pierogów? Dowiedz się!
Delikatne ciasto mączne i soczyste wypełnienie to coś, czemu trudno się oprzeć. Nim zaczniesz lepić pierogi, poznaj patent, który ochroni nadzienie przed wypłynięciem. Zapobiegnij kulinarnej katastrofie!
Farsz wypływa z pierogów – najczęstsze powody
Krawędzie ciasta mogą być nieumiejętnie doklejone, a przez szczelinę farsz po prostu ucieka. Zbyt wodniste owoce także mogą być przyczyną „awarii” kuchennej. Wypływają one w trakcie obróbki cieplnej, rozwarstwiając pierogi. Podczas pracy nad ciastem i farszem, a także przy składaniu pierogów dopilnuj szczegółów, a obiad się uda.
Trik babci na zawsze szczelne ciasto pierogowe
Owoce bez nadmiaru wilgoci
Umyj owoce np. truskawki i umieść na ręczniku kuchennym, aby wciągnął nadmiar wody.
Posypka
Owoce oprósz białą mąką lub skrobią – ona zwiąże soki i zagęści przyszły farsz.
Na koniec zlep krawędzie ciasta i dociśnij widelcem, a będą trzymać owoce w ryzach.
Pierogi będą estetycznie prezentować się na talerzu. A najważniejsze, że w każdej sztuce znajdziesz tyle farszu, ile wcześniej schowałeś.
Czytaj też: Nie żałuj go na kromkach. Smarowidło wskazane dla „sercowców”