
Dania mięsne czy z ziemniaków smakują lepiej, gdy są okraszone sosem pieczeniowym. Może mieć rzadką lub gęstą konsystencję. Cechuje go wspaniały, esencjonalny zapach, intensywny smak i aksamitna struktura. Ten przepis na ten specjał koniecznie zapisz w swojej książce kucharskiej. Dzięki 1 dodatkowi jest tak pyszny, że na zawsze zapomnisz o popularnych sosach z torebki i będziesz robić tylko ten.
Sos pieczeniowy pasuje do potraw z ziemniaków (kopytka, kluski), makaronów, kasz, warzyw i oczywiście mięs takich jak wieprzowina, wołowina czy kurczak.
Zamiast sięgać po gotowe sosy pieczeniowe instant, przyrządź samodzielnie zdrowszy substytut. To naprawdę nic trudnego. Kluczowa jest śmietanka, mąka, masło i bulion mięsny lub wegetariański, a także przyprawy. Wszystko wystarczy połączyć ze sobą na patelni i polewać wołowe roladki, grillowane warzywa czy pieczoną kaczkę.
Przepis na pyszny sos pieczeniowy
Składniki:
» 50 ml śmietanki 30%
» 400 ml bulionu jarzynowego lub mięsnego
» pół łyżeczki cebuli suszonej
» pół łyżeczki czosnku granulowanego
» pieprz i sól do smaku
» 1 łyżeczka musztardy
» 1 łyżeczka sosu sojowego
» 25 g mąki pszennej (ok. 2 łyżki)
» 30 g masła
Wykonanie:
Rozpuszczamy masło na wolnym ogniu, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy za pomocą rózgi, aż otrzymamy zasmażkę.
Do niej pomału dodajemy wywar mięsny/warzywny, cały czas mieszamy na aksamitną masę.
Gdy się lekko zagęści, dodajemy musztardę wraz z sosem sojowym.
Sos doprawiamy pieprzem, solą, cebulą i czosnkiem suszonym.
Próbujemy odrobiny sosu i ewentualnie dodajemy więcej przypraw.
Tuż przed podaniem zaprawiamy sos pieczeniowy kremówką i trzymamy na małym ogniu ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Podajemy na gorąco.
Czytaj też: Tak robię genialny przecier pomidorowy. Słoiki znikają jeden za drugim