
Prawdopodobnie każdy ma w swojej kuchni cukier puder – jest zazwyczaj używany do słodkich wypieków. Okazuje się, że to właśnie dzięki niemu możesz pozbyć się małych, napastliwych stworzeń. Wystarczy, że połączysz go z kwasem borowym i nakarmisz tym mrówki. Efekty będą szokująco dobre i zauważysz je błyskawicznie.
Cukier puder spełnia istotną funkcję w cukiernictwie. Jego użycie nie ogranicza się tylko do sfery kulinarnej. Jeżeli w twoim ogródku, aż roi się od mrówek, których masz już dość, ponieważ wykańczają twoje kwiaty i inne rośliny, cukier puder pomoże ci je zwalczyć. W dodatku cała metoda nie jest specjalnie trudna.
Cukier puder z kwasem borowym – skuteczny duet w walce z plagą mrówek w ogrodzie
Zanim zaczniesz truć mrówki panoszące się w twoim ogrodzie, pamiętaj, że te stworzenia odgrywają ważną rolę w przyrodzie. Mogą pomóc zatrzymać rozwój niektórych szkodników i zwiększyć współczynnik zapylenia (przenoszą pyłki z rośliny na roślinę). Jednak czasami potrafią być dla naprawdę uciążliwe. Szczególnie gdy całymi chmarami pchają się do domu.
Warto wiedzieć, że mrówki hodują mszyce na roślinach, a mszyce wytwarzają dla nich słodki pokarm zwany spadzią.
Jeśli chcesz mieć mrówki pod kontrolą, umieść dla nich przynętę złożoną z wody, cukru pudru i kwasu borowego. Zagotuj wodę (pół szklanki) z cukrem (1 szklanka), potem do syropu wsyp boraks – ok. 15 g. Wszystko mieszaj, aż uzyskasz preparat w typie galaretki. Umieszczaj zasadzkę w miejscach, gdzie czai się najwięcej mrówek.
Powyższe trio likwiduje problem „od środka”. Warto go zastosować w ostateczności, gdy inne, łagodniejsze metody zawiodły.
Polecamy: Podlewaj glebę wodą z tą przyprawą. Genialny trik na pędraki