ShareInfo.plKulinariaWołek niszczy zapasy żywności. Rozsyp w spiżarni, a zniknie w 1 noc

Wołek niszczy zapasy żywności. Rozsyp w spiżarni, a zniknie w 1 noc

wołek zbożowy
fot. screen Youtube / @degeschamerica

Często kupujesz produkty zbożowe na zapas, a twoja spiżarnia i szafki kuchenne pękają w szwach? Uważaj, bo mogą być siedliskiem wołków. Te niebezpieczne chrząszcze rozmnażają się w ekspresowym tempie, więc jeśli zauważysz choć jednego osobnika, działaj! Najpierw przejrzyj wszystkie produkty i wyrzuć te zainfekowane, a potem zwalcz je, najlepiej naturalnym sposobem.

REKLAMA

Wołek zbożowy to mały chrząszcz należący do rodziny ryjkowcowatych. Ma zaledwie 2-5 mm i beczułkowate, podłużne, ciemnobrązowe ciało. Nie umie latać tak jak mole spożywcze. Gdy znajdzie się w niebezpieczeństwie, będzie udawał, że nie żyje – pomyślisz, że to martwy robak, a on boi się o siebie i oszukuje cię. Mimo to wołka zbożowego lepiej pozbyć się z domu, bo może ostro nabroić w kuchni i spiżarni.

Jak wołek zbożowy dostaje się do domu?

Szkodnik ten może wtargnąć do domu przypadkowo. Wystarczy wnieść do domu 1 skażony produkt, by owad rozgościł się w nim na dobre i pustoszył zapasy żywności. Wołek może być obecny w magazynach, gdzie przechowuje się:
» żyto,
» kukurydzę,
» proso,
» pszenicę,
» ryż,
» jęczmień,
» owies,
» pszenżyto.

Jak żeruje wołek?

Na początku wygryza dziury w ziarnach, wskutek czego ich masa maleje i nie są odpowiednie do konsumpcji. Poza tym zboża mogą szybciej się popsuć. Również przez to, że osobnik składa tam swoje jaja, nie nadają się one do dalszej obróbki. Straty płodów rolnych mogą być naprawdę duże. Wołek rozmnaża się w błyskawicznie, a jeśli jego inwazja nie zostanie zatrzymana, zniszczy zapasy zbóż do reszty.

Wołki w domu – jak odstraszyć?

Jeśli wołki zalęgły się w twojej kuchni, powinieneś jak najszybciej się ich pozbyć. W walce z chrząszczami świetnie sprawdzają się proszki z suszonych ziół. Moc odstraszającą ma mięta, szałwia, wrotycz, czarny bez, krwawnik, lawenda, pieprz czarny, kminek, dziewanna.

REKLAMA

Pamiętaj, że produkty spożywcze skażone wołkami i ich larwami nie nadają się do spożycia. Trzeba je wyrzucić. Jak zabezpieczyć resztę jedzenia? Najlepiej przechowywać sypkie składniki w szczelnych pudełkach z pokrywką. I najważniejsze – dbać o porządek w domu.

Czytaj też: Jak zrobić gofry bez gofrownicy? Przepis krok po kroku

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA