ShareInfo.plKulinariaPosypuję tym ziemniaki i piekę. Każdy chciał przepis, a to tylko 1...

Posypuję tym ziemniaki i piekę. Każdy chciał przepis, a to tylko 1 składnik

Ziemniaki
fot. Pixabay

Ziemniaki chrupiące to coś, co uwielbia prawie każdy z nas. Są idealne do obiadu, albo jako przekąska z sosem czosnkowym. Ale nie wszyscy umieją przygotować je tak, by były naprawdę chrupkie. Dlatego przychodzimy do was z patentem, który pokochają prawdziwi smakosze chrupkich ziemniaczków. 

REKLAMA

Wystarczy jeden składnik, aby odmienić smak i sprawić, że ziemniaki będą tak chrupkie niczym chipsy. Spróbujesz ich raz, a zawsze będziesz robić je tym sposobem. Są lepsze niż z restauracji!

Chrupiące ziemniaki. 1 składnik nadaje chrupkości o jakiej nie marzyłeś

Tym składnikiem jest mąka ziemniaczana. Wystarczy obrać, umyć ziemniaki, a następnie pokroić w ćwiartki. Potem należy przełożyć je do większej miski i zalać zimną wodą i dodać 3 łyżki cukru. Odstawić na 15 minut, a potem wylać wodę i doprawić ulubionymi przyprawami – papryka słodka, sól, pieprz, czosnek, albo klasyczna przyprawa do ziemniaków oraz trochę oleju. Gdy już przyprawimy i wymieszamy dobrze ziemniaki, należy posypać je mąką ziemniaczaną, do momentu, aż przyprawy staną się gęstą pastą!

Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy w temp. 200 stopni z termoobiegiem. I gotowe, smacznego!

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA