ShareInfo.plKulinariaOpieńki mogą być smaczniejsze. Niewiele osób zna ten genialny trik

Opieńki mogą być smaczniejsze. Niewiele osób zna ten genialny trik

gotowanie opieńków
fot. screen Youtube / @MonikaPrezentuje

Wrzesień i kolejne miesiące jesieni to idealny moment, by wybrać się do lasu na grzybobranie. Wyprawa może skończyć się sukcesem, jeśli natrafisz na borowiki, podgrzybki czy prawdziwki. Jeśli nawet nie uda ci się ich spotkać, to zapewne nagrodą pocieszenia będą opieńki. Te grzyby lubią rosnąć w dużych skupiskach, a we wrześniu i październiku jest ich w lasach zatrzęsienie. Wyczarujesz z nich naprawdę wiele smakołyków. Ważne, żebyś pamiętał, by właściwie przygotować zbiory przed dodaniem ich np. do sosu czy zupy. Jak się nimi zająć? Sprawdź!

REKLAMA

Gdzie występuje najwięcej opieńków?

❑ Gęste trawy, zarośla.
❑ Wilgotne lasy mieszane i liściaste.
❑ Miejsca nieopodal drzew, takich jak buk czy dąb.

Opieńki rosną również w pobliżu pni po ściętych drzewach. Wysyp tych grzybów zaczyna się we wrześniu i kończy w listopadzie. Jeśli napotkasz w lesie gąszcz opieńków, w błyskawicznym czasie zapełnisz nimi całe wiadro. Sposobów wykorzystania tych grzybów w kuchni jest naprawdę wiele, ale jednym z najpopularniejszych są przetwory.

Jeśli nie masz 100-procentowej pewności, że twoje znalezisko to opieńki, nie zbieraj ich lub zapytaj doświadczonego eksperta, co to za grzyby. Możesz też zanieść kilka egzemplarzy do sanepidu i tam poprosić o pomoc – jest bezpłatna.

Grzyby przed zastosowaniem w kuchni powinieneś odpowiednio przygotować. Gdy tego nie zrobisz, będą gorsze w smaku, ale to nie wszystko. Mogą wywołać problemy trawienne.

REKLAMA

Jak przygotować opieńki?

Gotuj je w garnku ok. 20 minut lub trochę dłużej. Na pewno na wierzchu zbierze się piana, więc usuń ją łyżką i gotuj egzemplarze pod pokrywką. Po wyznaczonym czasie odsącz i opłucz je w chłodnej wodzie. Nim zaczniesz je smażyć, osusz je najpierw i zużyj do potrawy.

Zobacz też: Genialny trik na mrożenie malin. Zimą będą jak prosto z krzaka

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA