
Nieodpowiednio przechowywane jabłka marszczą się, wysychają i gniją, a przymrozki mogą je zniszczyć na dobre. Dlatego warto znać metody, które pozwolą maksymalnie wydłużyć ich świeżość. Mój dziadek zawsze tak przechowywał owoce ze swojego sadu. Pamiętam, że przez całą zimę były jak prosto z drzewa. Soczyste, chrupiące i pyszne. Korzystam z jego patentu i mam świeże jabłka aż do wiosny.
To, że jabłka z biegiem czasu zaczynają się psuć, jest naturalne. Niestety, niepożądanym procesom nie da się zapobiec, ale można je wyhamować.
Pomieszczenie, w którym trzymasz skrzynki z jabłkami, powinno być wentylowane i suche. Ciągły kontakt z suchym powietrzem nie służy owocom. Szybciej pojawią się na nich „fałdki”. Z drugiej strony nadmierna wilgoć naraża ligole czy szarą renetę na rozwój pleśni. Początkowo można jej nie zauważyć, zwłaszcza gdy najpierw obejmuje wnętrze.
Jabłka warto umieścić w drewnianej skrzynce i zabezpieczyć przed wilgocią czy obiciem. Można zrobić coś jeszcze, co zapewni im dłuższy żywot. Mianowicie oddzielić od siebie poszczególne owoce. Jabłka produkują gaz zwany etylenem, odpowiadający za dojrzewanie samych jabłek, jak i innych owoców/warzyw obecnych tuż obok.
Mój dziadek każdą sztukę okręcał zwykłą gazetą papierową i układał jabłuszka w pojemniku. Taka ochrona przed wzajemnym wpływem sprawiała, że glostery i antonówki leżały od jesieni aż do wiosny w idealnym stanie.
Przygotuj jabłka do dłuższego przechowywania
Po zbiorze daj owocom „odparować”. Przez kilka dni trzymaj je w przewiewnym miejscu, a po tym czasie owijaj niekolorową gazetą, ale niezbyt ciasno (lekko otul każdą sztukę). Owoce ustawiaj ogonkami do dołu w skrzyniach. Zanieś je do ciemnego, zimnego (2-5 st. C.) i lekko wilgotnego pomieszczenia, np. garażu, piwnicy.
Dlaczego gazeta to skuteczna ochrona dla jabłek?
Papier sprawia, że owoce nie dotykają się nawzajem. Ryzyko otarć/obić jest dużo mniejsze. Warto dodać, że jeden zepsuty egzemplarz może zarazić kilogramy zdrowych jabłek. Co więcej, papier jest też dobrym absorbentem i wciąga zbędną wilgoć ze skórki. Jej nadmiar sprzyja rozwojowi pleśni. Owoce w papierze nie chłoną również obcych zapachów.
Czytaj też: Jabłka gniją na drzewie? Zastosuj to. Chroni sad i zabija szkodniki