ShareInfo.plKulinariaGrzybki smakują zjawiskowo. Marynata wynosi je na mistrzowski poziom

Grzybki smakują zjawiskowo. Marynata wynosi je na mistrzowski poziom

marynowane grzyby
fot. screen Youtube / @AndriiNovikov.

Jeśli grzybobranie było udane i masz sporo maślaków, prawdziwków czy borowików, włóż je do słoików i zalej marynatą. Tak oto powstanie świetna przekąska lub dodatek do potraw. Marynata konserwuje grzyby i nadaje im charakteru. Jej smak zależy w głównej mierze od użytych składników. Poniższy przepis na zalewę to kulinarny klejnot i właśnie jego szukałeś całe życie. Sekretem tej mieszanki jest korzenna przyprawa, którą kojarzysz z szarlotką.

REKLAMA

Grzybki marynowane to spiżarniany hit, za którym co drugi Polak przepada. Co zrobić, żeby zawsze były doskonałe? Kluczem do sukcesu jest marynata. Powinna być lekko kwaśna i aromatyczna. Ważne, żeby nie przesadzić z octem. Warto wzbogacić ją o cynamon, a zyska niesamowity smak i aromat, a grzybki będą tak smaczne, że będziesz je jeść prosto ze słoiczka. Sprawdź niezawodną recepturę z małym twistem.

Przepis na grzybki marynowane z cynamonem

Składniki:
» obgotowane i odcedzone grzyby
» 1 litr wody
» 4 łyżki cukru trzcinowego
» 200 ml octu winnego
» 1 łyżka soli
» 1 mała cebula pokrojona w piórka
» 3 liście laurowe
» 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
» 6 kulek ziela angielskiego
» pół łyżeczki gałki muszkatołowej
» mały kawałek kory cynamonu
» 10 kulek czarnego pieprzu

Wykonanie:
Zagotowujemy wodę z solą, cukrem i octem winnym, mieszamy do roztopienia. Wrzucamy cebulę i resztę przypraw. Gotujemy marynatę przez ok. 5 minut. Grzyby powinniśmy zawczasu obgotować i odcedzić. Wypełniamy nimi każdy słoik (powinny być umyte, wyparzone) do ok. 3/4 wysokości, a potem zalewamy gorącą zalewą. Powinna ona całkowicie je zakryć. Naczynia zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą. Gdy się zagotuje, gotujemy przetwory przez 10 minut, studzimy.

Czytaj też: Słoiki pękają przy wyparzaniu przez 1 głupi błąd. Mało kto na to wpadnie

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA