ShareInfo.plKulinariaTen płyn udoskonala kruche ciasto na szarlotkę. Trik, który ukrywają cukiernicy

Ten płyn udoskonala kruche ciasto na szarlotkę. Trik, który ukrywają cukiernicy

szarlotka
fot. screen Youtube / Thomas kocht

Najlepsze ciasto z jabłkami to niewątpliwie szarlotka. Ten wypiek jest już kultowy i występuje w tylu wersjach, że w głowie się nie mieści, a każda z nich smakuje nieco inaczej. Jedynym mianownikiem są jabłka. Rodzaj ciasta czy dodatki mogą być różne. Szarlotkę może urozmaicać krem budyniowy, czekolada, lukier, orzechy, kruszonka czy beza. Jeśli chodzi o spód, to najczęściej domowi kucharze decydują się na przygotowanie ciasta kruchego. Zawodowi cukiernicy niechętnie dzielą się swoimi trikami na idealne ciasto kruche, ale jeden z nich ujrzał światło dzienne. Okazuje się, że odrobina octu jabłkowego „odczaruje” wypiek.

REKLAMA

Dlaczego cukiernicy uwielbiają dodawać ocet jabłkowy do kruchego ciasta na szarlotkę?

Odrobina octu wynosi smak i strukturę ciasta kruchego na wyżyny. Jest ono idealnie kruche i nie zapada się pod ciężką masą jabłkową. Nawet nadmiar wilgoci z owoców nie zburzy jego konsystencji.

Co takiego robi ocet, że spód tak dobrze się trzyma?

Ocet jabłkowy spowalnia pracę glutenu, który może pogarszać smak kruchego spodu. Ma przyjemny aromat i niezbyt przenikliwy smak, toteż dobrze odnajduje się w deserach z jabłkami.

Przepis na kruche ciasto do szarlotki

Składniki (na tortownicę ok. 24 cm):
▪ 300 g mąki pszennej (typ 450–500)
▪ 100 g cukru pudru
▪ 200 g schłodzonego masła
▪ odrobina soli
▪ 2 łyżeczki octu jabłkowego
▪ 2 żółtka
▪ 1-2 łyżki chłodnej wody lub śmietany (ewentualne, gdyby ciasto słabo się kleiło)

REKLAMA

Wykonanie:
Napowietrzamy mąkę. Przesiewamy ją do naczynia, lekko solimy i wsypujemy cukier puder.

Masło kroimy w kostkę, wrzucamy do mąki i łączymy składniki nożem. Powinniśmy otrzymać grudki podobne do kruszonki.

Przekładamy żółtka i ocet, zagniatamy na jednolite ciasto, najlepiej szybko. Nie przedłużamy wyrabiania.

REKLAMA

Gdyby masa była sucha, wlewamy do niej trochę wody. Lepimy kulę, okręcamy folią i chłodzimy przez co najmniej pół godziny.

Jeżeli ciasto będzie spodem do szarlotki, spłaszczamy je wałkiem i wylepiamy nim tortownicę, a potem lekko nakłuwamy widelcem.

Spód podpiekamy przez 10-15 minut, a potem umieszczamy jabłka i kontynuujemy pieczenie. Możemy też od razu rozłożyć na surowym cieście masę owocową i piec szarlotkę przez 40-50 minut w temperaturze 180-190℃.

Jednak dokładne zasady pieczenia będą podane w przepisie. Powyższe wskazówki są tylko orientacyjne – wiadomo już ile octu jabłkowego dodać do ciasta i w którym momencie to zrobić.

Polecamy: Szarlotka teściowej – przepis. Jej sekret tkwi w 1 dodatku

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA