ShareInfo.plPoradyOdkąd włączam tę funkcję w piekarniku, płacę mniej za prąd. To genialne!

Odkąd włączam tę funkcję w piekarniku, płacę mniej za prąd. To genialne!

pieczenie potraw w piekarniku
fot. screen Youtube / HomeAppliances1

Jak obniżyć rachunki za prąd? Zacznij od piekarnika. To jeden z podstawowych sprzętów kuchni, używany niemal codziennie. Okazuje się, że można piec w nim oszczędniej. Domowy budżet odetchnie, a jednocześnie przyrządzane w urządzeniu potrawy będą zdrowsze i jeszcze smakowitsze. Oto super sposoby, by płacić mniej za energię elektryczną podczas pieczenia.

REKLAMA

Dobry sprzęt to podstawa oszczędzania

W niektórych modelach piekarników można przyrządzać dania na kilku półkach równocześnie. Ta opcja jest niesamowicie przydatna, szczególnie gdy robimy duże przyjęcie. Na pierwszym poziomie można ulokować porcje mięsa, na niższej pokrojone ziemniaki, a na trzeciej marchewki czy buraczki. Wszystko dojdzie w prawie takim samym czasie, a smaki nie będą się ze sobą gryźć.

Nawyk, o którym lepiej zapomnieć

W trakcie obróbki cieplnej nie należy często uchylać drzwiczek pieca i oceniać stanu potrawy. Lepiej zobaczyć przez szybę, jak wygląda. Podczas każdorazowego otwierania ciepłe powietrze wymyka się na zewnątrz, a sprzęt musi mocniej grzać, by utraconą temperaturę wyrównać. W ten sposób pobiera dodatkową porcję energii.

Inne sposoby na oszczędne korzystanie z piekarnika

✓ Włączanie termoobiegu to krok w kierunku oszczędzania. W tym trybie ciepłe powietrze rozchodzi się po całym wnętrzu, dzięki czemu można ustawić mniejszą temperaturę pieczenia. Niższa temperatura równa się niższy pobór prądu. Efekty będzie widać na rachunkach.

REKLAMA

✓ Domykaj drzwi piekarnika, a od czasu do czasu także sprawdzaj kondycję uszczelek i ewentualnie je wyczyść albo wymień na nowe. Dzięki temu przez szczeliny przestanie uciekać ciepło.

✓ Jeśli w przepisie musisz piec kotlety wieprzowe czy pizzę na grubym cieście przez 25 minut, to piekarnik wyłącz trochę wcześniej (ok. 3-4 minuty przed końcem) i zostaw danie w środku. Mimo że sprzęt już nie działa, to nadal panuje w nim wysoka temperatura. Nagromadzone ciepło jest w stanie dopiec potrawę.

Czytaj też: Przetnij na pół i połóż w aucie. Problem zaparowanych szyb znika od razu

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA