ShareInfo.plKulinariaKotlety schabowe po bawarsku podbiją rodzinne obiady. Tak miękkie, że nie trzeba...

Kotlety schabowe po bawarsku podbiją rodzinne obiady. Tak miękkie, że nie trzeba noża

kotlet schabowy po bawarsku
fot. screen Youtube / FOGO Charcoal

Kochamy kotlety schabowe za soczystość, smak i chrupiącą panierkę. Czy można ulepszyć wzór? No pewnie. Odkryj niesamowity patent na schab po bawarsku. 

REKLAMA

Schabowe po bawarsku to pożywne i pyszne daniem główne, które zafascynuje nawet najwierniejszych sympatyków klasycznych schabowych. Bawarska wersja do złudzenia przypomina klasykę, jednak różnica między nimi istnieje i to nie jedna.

Kawałki mięsa przed panierowaniem smaruje się pikantnym sosem musztardowo-chrzanowym. Kolejny detal dotyczy tłuszczu do smażenia. Nie jest nim olej roślinny, oliwa z oliwek ani smalec. Na czym smaży się kotlety po bawarsku? Sprawdź przepis.

Przepis na kotlety schabowe po bawarsku

Składniki:
▪ ok. 600 g schabu bez kości,
▪ pieprz i sól do smaku,
▪ 1 łyżka chrzanu ze słoiczka,
▪ 1 łyżka musztardy,
▪ mąka i bułka tarta do panierowania,
▪ 1 jajko,
▪ masło klarowane do smażenia.

REKLAMA

Przygotowanie:
✓ Mięso kroimy na plastry (ok. 4-5), okrywamy folią spożywczą i rozbijamy za pomocą tłuczka.

✓ Łączymy chrzan z musztardą w małym naczyniu.

✓ Plastry schabu oprószamy pieprzem i solą z dwóch stron, a potem smarujemy powyższym sosem.

REKLAMA

✓ Na trzech talerzach umieszczamy kolejno: mąkę pszenną, rozbełtane jajko i sypką bułkę.

✓ Każdą porcję mięsa panierujemy w mące, po chwili w jajku, a później w bułce.

✓ Smażymy kotlety na rozgrzanym na patelni maśle z każdej strony na złoty kolor. Kotlety bawarskie podajemy z ulubionymi dodatkami.

Polecamy: Król wśród ciast: Plaster miodu smakuje i wygląda jak 1 mln $

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA