
Kochamy kotlety schabowe za soczystość, smak i chrupiącą panierkę. Czy można ulepszyć wzór? No pewnie. Odkryj niesamowity patent na schab po bawarsku.
Schabowe po bawarsku to pożywne i pyszne daniem główne, które zafascynuje nawet najwierniejszych sympatyków klasycznych schabowych. Bawarska wersja do złudzenia przypomina klasykę, jednak różnica między nimi istnieje i to nie jedna.
Kawałki mięsa przed panierowaniem smaruje się pikantnym sosem musztardowo-chrzanowym. Kolejny detal dotyczy tłuszczu do smażenia. Nie jest nim olej roślinny, oliwa z oliwek ani smalec. Na czym smaży się kotlety po bawarsku? Sprawdź przepis.
Przepis na kotlety schabowe po bawarsku
Składniki:
▪ ok. 600 g schabu bez kości,
▪ pieprz i sól do smaku,
▪ 1 łyżka chrzanu ze słoiczka,
▪ 1 łyżka musztardy,
▪ mąka i bułka tarta do panierowania,
▪ 1 jajko,
▪ masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
✓ Mięso kroimy na plastry (ok. 4-5), okrywamy folią spożywczą i rozbijamy za pomocą tłuczka.
✓ Łączymy chrzan z musztardą w małym naczyniu.
✓ Plastry schabu oprószamy pieprzem i solą z dwóch stron, a potem smarujemy powyższym sosem.
✓ Na trzech talerzach umieszczamy kolejno: mąkę pszenną, rozbełtane jajko i sypką bułkę.
✓ Każdą porcję mięsa panierujemy w mące, po chwili w jajku, a później w bułce.
✓ Smażymy kotlety na rozgrzanym na patelni maśle z każdej strony na złoty kolor. Kotlety bawarskie podajemy z ulubionymi dodatkami.
Polecamy: Król wśród ciast: Plaster miodu smakuje i wygląda jak 1 mln $

