
Twoje kolorowe ubrania tracą wyrazistą barwę już po kilku praniach? Możesz zatrzymać ten proces. Zastosuj patent, który zawsze się sprawdza i utrwala kolory na długo. Jedyny potrzebny środek masz w swojej kuchni. Zamiast dodawać go do ciasta czy herbaty, wsyp go do pralki. Podziękujesz sobie, gdy zauważysz efekt. Wyblakłe tkaniny wreszcie przestaną cię irytować.
Warto wiedzieć, że włókna syntetyczne są bardziej odporne pod względem zachowania koloru. Te naturalne (np. len, bawełna) mogą prędzej szarzeć i płowieć. Barwniki są również wypłukiwane przez komercyjne środki czyszczące używane podczas prania.
Cukier przywróci ubraniom pierwotny kolor
Zwykły cukier, który niemal codziennie służy ci w kuchni, działa jak najlepszy odnawiacz barw. Podczas prania umiejętnie jednoczy się z barwnikami we włóknach materiałów i zdecydowanie trudniej wypłukują się one z ciuchów. Mało tego, słodki składnik lekko zmiękcza materiały, więc można zrezygnować z płynu do płukania. Jak powinno przebiegać pranie?
Umieść ciuchy w bębnie pralki, a do jednej z szufladek wsyp trochę proszku do prania. Do komory na płyn zmiękczający tym razem wsyp cukier kryształ – 1 łyżka kuchenna wystarczy.
Włącz normalny tryb prania, o temperaturze najwyżej 40 stopni i daj pralce popracować. Później rozwieś odzież na suszarce. Warto wiedzieć, że suszenie ciuchów na dworze, gdy świeci mocne słońce, sprzyja utracie przez nie kolorów.
Czytaj też: Żółte plamy na desce WC? Zastosuj trik „fryzjerski”, a będzie śnieżnobiała

