Ryby ze względu na swoje właściwości odżywcze są dobrym uzupełnieniem diety człowieka. Powinny być spożywane przynajmniej raz w tygodniu. Warto jednak wiedzieć, na co podczas zakupów zwrócić uwagę, aby dania z ryby były pyszne, zdrowe i świeże.
Kupując świeżą rybę, należy szczególną uwagę zwrócić na jej oczy, skrzela, skórę i zapach. Oczy świeżej ryby powinny być czyste i lekko wybrzuszone. Skóra powinna być błyszcząca i jędrna. Skrzela powinny mieć jasnoczerwony odcień. Ryba nie powinna mocno pachnieć, a raczej zapach powinien być obojętny.
Warto kupować świeżą rybę niż mrożoną. Ma więcej właściwości odżywczych, które giną w procesie mrożenia. Ryba to doskonałe źródło witamin i minerałów, dobrych dla prawidłowego funkcjonowania mózgu