W ostatnich czasach, drożdże stały się towarem deficytowym. Dlatego trzeba szczególną uwagę zwracać na ich właściwe przechowywanie, aby ich nie zmarnować. Przechowywanie suszonych drożdży jest proste, a jak przechowywać drożdże świeże?
Drożdże instant można przechowywać zgodnie z datą na opakowaniu w suchym i chłodnym miejscu. Świeże drożdże natomiast wymagają przechowywania w chłodnych warunkach lub w zamrażarce.
Jak informuje gotujmy.pl świeże drożdże można przechowywać w lodówce do 10 dni. Najlepiej owinąć je w papier, folię lub wilgotną gazę. Jeżeli drożdże mają kwaśno-gorzki zapach, twardą i popękaną powierzchnię, albo są pokryte pleśnią – to oznacza że nie są przydatne do spożycia.
Aby zachować świeżość drożdży dłuższy czas, należy je zamrozić. Najlepiej podzielić je na porcje po 25 g i zapakować w folię lub woreczek strunowy. W ten sposób można przechowywać je nawet rok. Po wyjęciu z zamrażarki można poczekać aż się same rozmrożą lub włożyć je na kilka minut do ciepłej wody lub mleka.