Ziemniaki z grilla lub z ogniska w sreberku to przysmak, który chyba każdy zna. Wydają się łatwe do przyrządzenia. Ale można sprawić, aby były jeszcze lepsze. Powinny być gorące i miękkie w środku i lekko przypieczone na zewnątrz. Tak smakują najlepiej.
Ziemniaki można jeść z solą lub masłem – jak kto woli. Można je serwować z różnymi dodatkami, lub to właśnie ziemniaki mogą być dodatkiem na przykład do mięsa. Jak je upiec na grillu aby były najlepsze?
Świetnym pomysłem jest dodanie sosu czosnkowego. Aby przygotować takie ziemniaki potrzebne będą: 10 średnich ziemniaków, 1/2 kostki masła, 4 ząbki czosnku, sól i pieprz, 2 łyżeczki suszonego rozmarynu oraz folia aluminiowa do pieczenia.
Jak informuje redakcja gazety.pl ziemniaki trzeba dobrze umyć i wcześniej podgotować przez 10 minut. Do przygotowania sosu musisz wycisnąć ząbki czosnku, dodać je do miękkiego masła i dobrze wymieszać. Sos przypraw solą i pieprzem do smaku. Następnie ziemniaki należy przekroić na pół, posmarować masłem czosnkowym, oprószyć rozmarynem i zawinąć w folię. Ziemniaki powinny na ruszcie piec się około 20 minut. Smacznego!