Sezon na kukurydzę trwa! Można z niej zrobić pyszną kukurydzę konserwową, która będzie zawsze pod rękę, jeśli będziesz miał ochotę na sałatkę. Przetwory, które zostaną przygotowane latem, są jak znalazł w porze jesienno – zimowej!
Kukurydza jest pyszna po ugotowaniu w osolonej wodzie. Ale warto ją również zamknąć w słoikach i przygotować przetwory na zimę. Taki produkt jest zdrowszy, w porównaniu z tymi sklepowymi. Nie zawiera żadnych konserwantów, polepszaczy smaków, sami kontrolujemy ilość cukru i soli. Jak zrobić taką domową kukurydzę konserwową? To bardzo proste.
Do przygotowania konserwowej kukurydzy potrzebne będą: kilka kolb kukurydzy, 4 szklanki wody, 4 łyżeczki cukru i 5 łyżeczek soli. Kukurydzę należy obierać z liści. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć do niej kukurydzę i odstawić na 15-20 minut. Wyciągnąć kolby kukurydzy i ostrym nożem ściąć jej ziarna. Do wody wsypać sól oraz cukier i ponownie wszystko zagotować. Kukurydzę umieścić w dobrze umytych i wyparzonych słoikach, a następnie zalać przygotowaną gorącą zalewą. Słoiki dokładnie zakręcamy. Słoiki z kukurydzą należy po przygotowaniu należy zapasteryzować.
Zaleca się wybrać mniejsze słoiki, dzięki czemu pozostała kukurydza się nie zepsuje i zmarnuje. Dobrym pomysłem jest przygotowanie domowej kukurydzy na przykład w słoikach różnej wielkości.