Sezon na grzybobranie został rozpoczęty! To prawdziwa frajda dla miłośników grzybobrania. Chwalą się swoimi zdobyczami. Im większy grzyb, tym lepiej! Wcale, tak nie jest… Okazuje się, że przerośnięte grzyby mogą być szkodliwe dla zdrowia!
Przerośnięte grzyby wzbudzają zachwyt, ale mogą być też niebezpieczne dla zdrowia. Przerośnięte borowiki, niekoniecznie nadają się do jedzenia. Często w sieci pojawiają się zdjęcia i informacje o grzybach gigantach. Wzbudzają ogromne emocje, bo to bardzo rzadkie okazy. Jednak jak informuje redakcja gazety.pl grzyby, które są wyjątkowo duże w porównaniu do innych tego samego gatunku, mogą być niebezpieczne.
Jeśli borowik czy koźlarz jest wyjątkowo duży, najpewniej jest też stary. Stare grzyby są bardziej narażone na obecność robaków, ale również na zwiększoną ilość substancji toksycznych, wliczając w to metale ciężkie, takie jak ołów, rtęć i kadm. Te toksyczne substancje nie znikają w procesie gotowania, dlatego takie okazy lepiej zostawić w lesie.
Podczas grzybobrania należy zwracać uwagę, w jakim miejscu je zbieramy. Jeżeli w pobliżu lasu znajduje się wysypisko śmieci, składowisko opon czy złomu albo inne miejsca o wątpliwym wpływie na środowisko, to lepiej sobie odpuścić zbieranie grzybów. Dlaczego? Bo trujące związki z łatwością przedostają się do gleby i ją skażają. Grzyby, które w takiej ziemi wyrosły, mogą skrywać w sobie substancje niekorzystne dla zdrowia, których nie uda się pozbyć poprzez gotowanie.