Utrzymanie bananów na odpowiednim poziomie świeżości spędza wielu osobom sen z powiek. Jest jednak kilka trików, które pozwolą na to, aby te smaczne owoce zachowały swoją pierwotną jakość przez dłuższy czas.
W składzie bananów znajduje się wiele witamin i minerałów, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Samo ich przechowywanie jednak nie jest łatwe – w temperaturze pokojowej dość szybko robią się miękkie, natomiast chowanie do lodówki szybko pozbawia ich smaku i konsystencji.
Jak przekonuje Radio Zet, jednym z najskuteczniejszych sposobów na utrzymanie świeżości bananów przez dłuższy czas jest natychmiastowe ich wyjęcie z plastikowej torebki po powrocie z zakupów. Jeśli zostawimy je w siatce, zdecydowanie szybciej dojrzeją. Ponadto należy zwrócić uwagę, aby nie leżały w mocno nasłonecznionym miejscu.
W sprzedaży w niektórych sklepach można znaleźć koszyk wyposażony w specjalny haczyk do wieszania bananów. Wieszając te owoce w taki sposób unikniemy odbarwień, które pojawiają się przy ich kładzeniu na płaskiej powierzchni.
Kolejnym ze sposobów jest owinięcie łodyg bananów folią spożywczą. W ten sposób zapobiegamy ulatywaniu z nich etylenów oraz wilgoci. Jeśli chcemy z kolei jak najdłużej utrzymać świeżość przekrojonego banana, wówczas wystarczy go skropić sokiem z cytryny.