Święta już niebawem. Tym samym, jak co roku rozpoczną się poszukiwania świątecznego drzewka. Nie każdy jednak orientuje się, jak znaleźć te perfekcyjne. Warto wcześniej pomyśleć: choinka sztuczna, a może żywa? Sosna, jodła czy świerk? Wśród iglastych drzewek dominują świerki pospolite i jodły kaukaskie.
Warto zaznaczyć, że żywa choinka nie dość, że jest ekologiczna, to ma niepowtarzalny leśny zapach, a zawdzięcza go naturalnym olejkom eterycznym. Oddziałują one w pozytywny sposób na układ oddechowy człowieka. Sztuczne drzewko, może dłużej ozdabiać nasz dom, ale po wyrzuceniu rozkłada się jeszcze dłużej (nawet kilkaset lat).
Ważne, aby drzewko pochodziło z dozwolonego źródła, ponieważ za bezprawne wycięcie choinki grozi kara w wysokości od 500 zł do 5 tys. zł. Podczas wyboru drzewka należy po pierwsze, sprawdzić jego kondycję. Lepiej zrezygnować z zakupu już zapakowanej gotowej choinki, gdyż w takim przypadku nie będzie można sprawdzić kształtu drzewka oraz tego, czy ma ono nienaruszone gałązki i jak jest rozłożyste. Najlepiej kupować od sprzedawcy, który dysponuje w tubę do pakowania choinek i może od ją razu zapakować w specjalną siatkę.
Należy również zwróć uwagę na igły i ich barwę. Powinny mieć żywy zielony kolor (suche, żółte końcówki nie są pożądane). Podczas zakupu warto sprawdzić, czy igły nie odpadają od gałązek. Jeżeli tak jest, to może się zdarzyć, że już po tygodniu od zakupu, choinka będzie je gubić. W domu, żywej choince trzeba zapewnić dobre miejsce, najlepiej z dala od źródła ciepła, a także stabilny stojak i optymalne nawodnienie. Odpowiednia temperatura dla bożonarodzeniowego drzewka wynosi 20-22°C.