W wielu recepturach naszych babć i także mam niejednokrotnie wyłania się podpunkt, w którym wskazane jest, aby przesiać mąkę. Niektórzy mogą zadawać sobie pytanie: czy jest to konieczne? Okazuje się, że przesiewanie mąki to bardzo ważna czynność. Już teraz dowiedz się, dlaczego jest to tak istotne i jak wpływa na przyrządzenie dania.
W większości przepisów kulinarnych, a zwłaszcza tych na słodkie ciasta lub inne wypieki, można odczytać, że przed wsypaniem mąki trzeba ją przesiać przez sito. Ten punkt jest niesłychanie ważny, ponieważ ma on niemały wpływ na to, czy przygotowywana przez nas potrawa się uda.
Przesiewanie mąki – jak to robić?
Nietrudno jest przesiać mąkę, wystarczy sięgnąć po sitko i wsypać odpowiednią ilość mąki. Proces trwa bardzo krótko, bo przeważnie tylko kilkanaście sekund i jest ważną częścią w trakcie kucharzenia.
Mąka nieprzesiana ma spore grudki. Kiedy mąka przejdzie przez sitko, wówczas grudki rozdzielają się na mniejsze drobinki. Tym samym przesiana mąka staje się o wiele lepiej napowietrzona, co przekłada się na smak, jakość i wygląd przygotowywanych wypieków i dań. Przesiana mąka wpływa na efekt ciasta, ponieważ zrobi się ono bardziej puszyste, miękkie, a zarazem bardziej apetyczne. Ponadto w trakcie wyrabiania masy znikną grudki, natomiast wszystkie składniki o wiele lepiej się ze sobą zmieszają.
W trakcie przygotowywania różnych deserów, warto oprócz mąki przesiać również cukier puder. Ta prosta czynność sprawi, że znikną niepożądane grudki, a cały cukier zostanie jednostajnie rozprowadzony po całym wypieku.