Ta metoda na spienienie mleka jest bardzo łatwa i do tego szybka. Sprawdź, jak w krótkim czasie przyrządzić pyszną kawę, jak z kawiarni.
Jeśli jesteś wielbicielem kawy, ale Twoja ulubiona kafejka jest nieczynna, poznaj ten prosty sposób, który pomoże Ci przygotować smaczną kawę w domu. Dobra kawa to nie tylko starannie wyselekcjonowane ziarna wysokiej jakości, lecz także metoda parzenia. W kawiarni podczas przyrządzania kawy, to wszystko jest łączone, natomiast barista podaje nam najlepszy płyn, który wygląda, pachnie i smakuje wybornie. Podpowiadamy, jak osiągnąć taki rezultat w domu.
Gdy już zaparzysz kawę, powinieneś wybrać dobre mleko do spieniania. W celu uzyskania wyśmienitej pianki, warto wybrać mleko zawierające 3,2% tłuszczu, ponieważ ono będzie pienić się najlepiej, jednak istotna jest również jego temperatura. Mleko nie może być bardzo chłodne – wyjęte wprost z lodówki. Przed przyrządzeniem najlepiej jest je trochę podgrzać.
Jeśli nie masz w domu elektrycznego spieniacza, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przetestował ten łatwy i szybki sposób. Kiedy mleko będzie miało właściwą temperaturę przygotuj sobie słoik ze szczelną pokrywką. Wlej do niego taką ilość mleka, jaką chcesz spienić. Zakręć nakrętkę i przez 1 minutę potrząsaj słoikiem. Po tym czasie piana powinna być już gotowa. Możesz ją przełożyć za pomocą łyżeczki na espresso albo przelać wprost ze słoika do wysokiej szklaki, w trakcie przyrządzania latte.