Zlew należy utrzymywać w czystości, ponieważ to uchroni przed szybkim zapychaniem się rur. Ich późniejsze przepychanie może być bardzo kłopotliwe. Dlatego nie należy wrzucać do niego resztek pożywienia. Nagminnie popełniany błąd, będący wynikiem roztargnienia lub złych nawyków.
Zlew kuchenny to typowy punkt, do którego często dostają odpadki pożywienia. Powinniśmy zachować rozwagę i nie dopuszczać do sytuacji, w których części produktów spożywczych dostaną się do zlewu, ponieważ w szybkim czasie może dojść do zapchania rur. To wywoła spory problem, a ich odetkanie nie należy do przyjemności i często jest żmudne.
Każdy łasuch spędzający mnóstwo czasu w kuchni ma świadomość, że podczas odlewania np. makaronu lub ziemniaków ich fragmenty mogą trafić do zlewu. Kłopot pojawia się wtedy, gdy nie ma zamontowanego sita. W takiej sytuacji należy natychmiast zareagować i wydobyć ze zlewu pozostałości pokarmu. Zapchane rury mogą być przyczyną także uciążliwego zapachu, który niestety będzie się wytwarzał. Nielekko jest go wywabić.
Część z nas wylewa olej po smażonych daniach do zlewu, a nawet do toalety. Nie należy tego robić, gdyż ułatwia to tworzenie zatorów lub zatykanie rur, bez względu na to, czy olej jest gorący czy zimny. Najlepiej wytrzeć go za pomocą ręcznika papierowego. Jeżeli oleju pozostało naprawdę sporo, lepiej przelać go do słoika i w takiej postaci wyrzucić do śmieci.
Należy zachować ostrożność w czasie przyrządzania kawy z fusami lub herbaty liściastej. Co prawda, kilka ziarenek kawy nie musi od razu zaszkodzić rurom, ale gdy będą regularnie wrzucane do zlewu, mogą zapchać odpływ.
Inne produkty, na które należy uważać
Podczas robienia ciasta naleśnikowego czy innych deserów, naczynia są potem oblepione kleistą masą (mąką i wodą), która przeważnie ląduje w zlewie. Warto na początku usunąć resztki za pomocą papierowego ręcznika, a potem zabrać się za mycie naczyń. Do zlewu trafiają też skorupki albo pestki. Po zjedzonym obiedzie należy też uważać na pozostałości na talerzu. Chodzi głównie o warzywa, mięso, kasze, nasiona, makaron.