REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPączki z ziemniaków są rewelacyjne. Poznaj najlepszy przepis z lat 60.

Pączki z ziemniaków są rewelacyjne. Poznaj najlepszy przepis z lat 60.

pączki z ziemniaków

Pączki z ziemniaków warto przygotować nie tylko z okazji zbliżającego się tłustego czwartku. Wersja pączków z ziemniakami sprawia, że po usmażeniu są dużo bardziej wilgotne niż tradycyjne, a ciasto rośnie jak szalone! Przedstawiamy najlepszy przepis na pączki ziemniaczane z książki kucharskiej z lat 60. Koniecznie wypróbuj!

REKLAMA

To najlepszy i sprawdzony przepis na pączki z ziemniaków, które zaskoczą wszystkich swoim smakiem. Pochodzi z książki kucharskiej z roku 1962, dlatego jest niepowtarzalny i smaczny. Nie znajdziesz go na innym portalu! Pączki są po usmażeniu bardzo wilgotne, puszyste i mięciutkie, a wszystko to za sprawą startych ziemniaków.

W połączeniu z drożdżami sprawiają, że ciasto dosłownie rośnie w oczach, dlatego te pączki nie wymagają także dużego wkładu naszego czasu. Trzeba je szybko formować i wrzucać do oleju, bo inaczej mogą się rozpadać. Ich smak jest obłędny – oto przepis!

Pączki z ziemniaków – najlepszy przepis z 1962 roku

Składniki:

» 800 g ziemniaków – około 1 kg

» 20 g masła

» 80-100 g mąki

» 2 jajka

» 2 łyżki gęstej śmietany

» 10 g świeżych drożdży

» szczypta soli i pieprzu

» smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj i ugotuj razem ze skórką do miękkości – 20 minut. Po tym czasie odstaw je do przestudzenia, a następnie obierz ze skórki i zetrzyj je na tarce o najdrobniejszych oczkach. Starte ziemniaki włóż do lodówki na 15 minut, aby je schłodzić.

Świeże drożdże pokrusz do miski i dodaj śmietanę, a potem dokładnie wymieszaj. Wyjmij ziemniaki z lodówki, następnie dodaj drożdże ze śmietaną, jajka, sól i pieprz oraz mąkę. Wszystko utrzyj na gładką masę i bardzo szybko formuj okrągłe pączki – kulki większe od orzecha włoskiego. Wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż, aż pączki się zarumienią i będą gotowe.

Po usmażeniu odstaw je np. na kratki aby odsączyć z nich nadmierny olej.

Możesz je podawać na słodko z lukrem, który samodzielnie przygotujesz w domu lub posyp cukrem pudrem.

Smacznego!


Lubisz pączki z dziurką? Jeśli tak to wypróbuj smacznego i prostego przepisu na pączki, które smakują lepiej niż z piekarni.


REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA