Ewa Wachowicz zna sekretne sposoby na kapitalną grochówkę – prawdopodobnie najbardziej treściwą polską zupę. Smaczna grochówka jest idealną propozycją na zimowe dni, bo rozgrzewa i syci na długo. Warto skorzystać z receptury i przygotować pyszną zupę, w której pierwsze skrzypce gra groch!
Grochówka to obok rosołu, żurku czy ogórkowej, jedna z najznakomitszych polskich zup. Jeśli chodzi o smakołyk od Ewy Wachowicz, znajdziemy w nim mnóstwo apetycznych składników. Gotowa zupa pachnie i smakuje obłędnie. Ewa Wachowicz przyznaje, że zupę przyrządza się łatwo.
Jakie produkty należy przygotować?
1 pietruszkę
3 ziemniaki
pół selera
5-6 ząbków czosnku
1 marchewkę
300 g kiełbasy krakowskiej
1 szklanka grochu łuskanego
1 łyżkę mąki
300 g boczku wędzonego
pół łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
1 łyżkę smalcu
pieprz
sól
1 łyżkę majeranku
Przygotowanie:
Na sito wsyp groch i przepłucz go wodą. Wsyp do naczynia, zalej chłodną wodą i odstaw (najlepiej na całą noc) w celu namoczenia. Groch zagotuj, wymień wodę i ugotuj na niewielkim płomieniu.
Pokrój w kostkę boczek, wrzuć go do garnka i chwilę podsmaż. To samo zrób z kiełbasą. Pokrój ziemniaki, warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce i wszystko przełóż do garnka. Całość zalej wodą. Przemieszaj i podgotuj. Dopraw papryką wędzoną i majerankiem roztartym w dłoniach. Dodaj też zmiażdżony czosnek. Zupę wymieszaj. Wsyp ugotowany groch razem z wodą.
Roztop na patelni smalec. Dosyp mąkę i rozprowadź ją. Gdy będzie robić się złocista, dolej odrobinę zupy, przemieszaj oraz przelej zasmażkę do garnka. Na końcu grochówkę dopraw pieprzem i solą do smaku. Potrawę możesz podawać z kromką wiejskiego chleba. Smacznego.