Pasta z makreli z dodatkiem ogórków konserwowych i jajek to prawdziwy bestseller. Jeśli masz już dość nudnych kanapek z serem lub paprykarzem, i masz ochotę na nowy niepowtarzalny smak, zrób domowy produkt do smarowania, czyli błyskawiczną i banalną w przygotowaniu pastę do kanapek.
Makrela wędzona, jajka, cebulka, ogórki i szczypiorek tworzą zdumiewające połączenie i smakują wyśmienicie. Dodatek musztardy i pieprzu nadaje pikanterii, a majonez sprawia, że pasta jest tak niesamowicie smaczna.
Na sklepowych półkach mamy duży wybór gotowych past kanapkowych, aczkolwiek część z nich ma w swoim składzie wzmacniacze smaku lub chemiczne substancje. Jeśli zwracasz szczególną uwagę na to co jesz, przygotuj domową pastę rybną. Taka potrawa bez wątpienia zachwyci wszystkich domowników, a poza tym jest idealną propozycją na śniadanie lub podwieczorek. Prezentujemy prosty przepis na pastę z ogórków jajek i makreli, której przyrządzenie nie zajmie zbyt wiele czasu.
Składniki:
2 ogórki konserwowe (średniej wielkości)
1 makrela wędzona (duża)
4 jajka
pół czerwonej cebuli
pół łyżki musztardy
pieprz
szczypiorek
2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Makrelę podziel na dwa kawałki, koniecznie usuń głowę, ogon i ości. Odrywaj części mięsa i dokładnie sprawdzaj, czy nie ma w nich ości. Gdy starannie rozdzielisz mięso, przełóż je na talerz i rozdrobnij za pomocą widelca. Ugotuj na twardo 4 jajka. Pozbaw je skorupek i drobno posiekaj. Pokrój także ogórki konserwowe w małą kostkę. Identycznie zrób z cebulą i szczypiorkiem. Włóż do miseczki musztardę delikatesową, dodaj też majonez oraz szczyptę pieprzu, potem przemieszaj. Wszystkie składniki na pastę połącz ze sobą w jednym naczyniu i starannie wymieszaj. Tak przygotowaną pastę kanapkową możesz wzbogacić jeszcze o aromatyczne zioła np. oregano, koperek.