Żurek często gości na stołach Polaków i nie ma co się dziwić. To smaczna zupa, która stała się klasyką narodowej kuchni. Polacy cenią żurek za jego wyjątkowy smak – kwaśny, ale i trochę wytrawny. Jeśli często gotujesz tę zupę, na pewno przydadzą ci się poniższe wskazówki, dzięki którym Twój żurek będzie jeszcze lepszy.
Pierwsza metoda może przydać się w przypadku, gdy biała kiełbasa pęka w trakcie gotowania. Aby temu zapobiec należy przed gotowaniem nakłuć ją widelcem. To sprawi, że ciśnienie się ulotni, a to zapobiegnie zniszczeniu błony otaczającej mięso. Mało tego, jeżeli kiełbasa nie pęknie w wodzie, zupa zachowa dużo więcej aromatu. To przełoży się oczywiście na smak potrawy, który będzie jeszcze głębszy. Domownicy absolutnie to docenią.
Niektórzy w czasie gotowania żurku zauważają, że nie mają przyrządzonego zakwasu, a jak wiadomo jego robienie jest dość czasochłonne (zakwas musi powstawać kilka dni) i w takiej sytuacji trudno jest go zdobyć natychmiast. Jednak istnieje patent, dzięki któremu można obejść ten delikatny problem.
Bywa, że zamiast tworzenia domowego zakwasu kupujemy koncentraty albo sklepowe gotowce. To nie jest dobry pomysł. W skrajnej sytuacji żurek możemy zakwasić zupełnie czymś innym. Mowa o soku z kiszonej kapusty lub soku z kiszonych ogórków. Świetnie sprawdzi się również ocet winny. Żurek nabierze swoistego kwaśnego smaku już po dodaniu 2-3 łyżek soku z wymienionych produktów.