Czy zdarzyło Ci się kiedyś przesolić zupę? To może czasami przydarzyć się nawet najbardziej doświadczonemu kucharzowi. Tak czy owak, przesolonej zupy wcale nie musisz wylewać. Istnieje kilka łatwych sztuczek, dzięki którym uda Ci się odratować potrawę.
Przesolona zupa to efekt roztargnienia albo przypadkowego omsknięcia się solniczki. Ale zupy wcale nie musisz wyrzucać, ponieważ jest kilka prostych metod, które sprawią, że zbyt słone danie będzie znowu smaczne. O ostatniej metodzie mało kto słyszał, ale również może się ona sprawdzić w przypadku przesolenia zupy.
1. Woreczek ryżu – wrzuć do garnka z zupą saszetkę ryżu. Gotuj ją w bulionie przez około 10 minut. Po czasie wyjmij woreczek – ryż powinien wchłonąć nadmiar soli.
2. Śmietana – przyda się jedynie wtedy, gdy zupa jest nieznacznie przesolona. Oprócz kwaśnej śmietany, możesz dodać też jogurt naturalny. Oba produkty osłabiają wyraźny smak soli.
3. Ziemniak – surowe warzywo obierz ze skórki, a następnie w całości wrzuć do przesolonej zupy, pogotuj warzywo przez moment i wyciągnij. Ziemniak powinien wchłonąć sól w wyniku czego wywar nie będzie intensywnie słony.
4. Białko – od białka oddziel żółtko i dodaj do zupy tylko białko. Białko zetnie się i wchłonie sól. Gotuj zupę z dosłownie chwilę, po czym usuń białka za pomocą łyżki cedzakowej i gotowe!
5. Jabłko – jeśli nie masz w domu ziemniaków, a przesoliłeś zupę, możesz dodać do niej jabłko. Przekrój je na pół i włóż do gotującej się zupy. Pilnuj, aby owoc za bardzo się nie rozgotował. Jabłko powinno wchłonąć z dania nadmiar soli.
Jeśli nie chcesz w przyszłości dopuścić do przesolenia zupy, nie śpiesz się z jej soleniem. Dopraw ją dopiero w ostatniej fazie gotowania. Najlepiej wcześniej skosztuj potrawy. W przypadku stosowania kostek rosołowych albo innych gotowych przypraw, pamiętaj, że one także mają w składzie sól.