Modra kapusta, to fantastyczny i zdrowy dodatek do wielu potraw obiadowych. To jedna z pereł kuchni śląskiej, zresztą bardzo tam doceniana. To również rewelacyjny dodatek do uwielbianej na Śląsku rolady wołowej, ale nie tylko. Czerwona kapusta pasuje też do pieczonej gęsi, kaczki kotletów schabowych lub mielonych – koniecznie z tłuczonymi ziemniakami oraz świeżym koperkiem.
Absolutnie bezkonkurencyjna surówka do obiadu. Można ją przygotować na różne sposoby i w każdej wersji smakuje kapitalnie. Jest smaczna na surowo i postaci duszonej. Jej przyrządzenie jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Prezentujemy przepis na modrą kapustę z oryginalnymi dodatkami.
Składniki (na 2-3 porcje):
pół kg czerwonej kapusty
pół kwaśnego jabłka
1 łyżka rodzynek
tymianek
15 g cukru
pieprz czarny
50 ml octu z białego wina
1 łyżka powideł śliwkowych lub dżemu z czerwonych porzeczek
pół łyżeczki soli morskiej
30 g masła
Przygotowanie:
Na patelni roztop masło, dodaj 60 ml wody, ocet, cukier, i sól. Wszystko podgrzej na niewielkim ogniu do chwili, aż do połączenia składników. Wsyp pokrojoną kapustę i wymieszaj. Zagotuj, zmniejsz płomień i przykryj pokrywką. Kapusta powinna się dusić około 1,5 – 2 godziny. Pamiętaj, aby od czasu do czasu ją przemieszać i w razie potrzeby uzupełnić wodę. Na tarce zetrzyj jabłko, dodaj je wraz z rodzynkami i powidłami do kapusty. Przykryj pokrywką. Potrawa powinna dusić się jeszcze kwadrans. Przed serwowaniem, oprósz ją tymiankiem (najlepiej świeżymi gałązkami) i dopraw czarnym pieprzem. Smacznego.