REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak wyrabiać ciasto drożdżowe? Poznaj rewelacyjny sposób!

Jak wyrabiać ciasto drożdżowe? Poznaj rewelacyjny sposób!

Jak wyrabiać ciasto drożdżowe

REKLAMA

Jak wyrabiać ciasto drożdżowe? Co zrobić, żeby było pulchne i smaczne? To pytania, które nurtują wiele osób nieposiadających robota kuchennego. Wyrabianie ciasta to najważniejszy krok, bo to od tego zależy, jak duże i pulchne ciasto wyrośnie i czy będzie smaczne po upieczeniu w piekarniku. Jest jednak sposób na to, aby wyrabianie ciasta stało się przyjemne, a przede wszystkim efektowne w smaku!

Ciasto drożdżowe zazwyczaj wyrabiamy używając robota kuchennego, ale co jeśli go nie mamy lub nam się popsuł? Wtedy pozostaje nam jedno wyjście – wyrobić je ręcznie. Wtedy zastanawiamy się, jak je idealnie wyrobić, aby było smaczne i wyrosło? Przychodzimy więc z pomocą – poznaj sposób, który sprawi, że polubisz wyrabianie ciasta, a satysfakcja po upieczeniu wypieku gwarantowana.

Jak wyrabiać ciasto drożdżowe?

Wydaje Ci się, że nie umiesz dobrze wyrobić ciasta drożdżowego? Wychodzi bardzo klejące, nieelastyczne i nie odrywa się od rąk? Jeśli tak, to pewnie szukasz sposobu, jak sobie z tym poradzić? Idealnie trafiłeś, bo jest pewien trik, który z pewnością Ci się przyda podczas wyrabiania ciasta. 

REKLAMA

→ Pomocnym i bardzo skutecznym sposobem podczas wyrabiania ciasta jest jego podrzucanie i uderzanie o stolnicę, a następnie ugniatanie dłońmi. 

Na początku, po umieszczeniu wszystkich składników w misce, przemieszaj je drewnianą łyżką, a potem przełóż na stolnicę i wyrabiaj. Kiedy ciasto bardzo się klei, wyrabiaj je tak, jakbyś dosłownie chciał uderzyć je pięścią.

Gdy ciasto zaczyna być bardziej spójne, ale nadal klei się i nie odrywa od dłoni, to wystarczy, że weźmiesz ciasto w dwie dłonie i zaczniesz je podrzucać, a następnie uderzać o  stolnicę. Rób to tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.

REKLAMA

Wskazówki, które pomogą Ci upiec idealne wypieki drożdżowe


Jak wyrabiać ciasto drożdżowe

Jak długo wyrabiać ciasto drożdżowe? Pamiętaj, że ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości i ciepła – temperatura składników musi być pokojowa, a mleko lub woda ciepłe, ale nie gorące. Istotny jest również zaczyn – to dzięki niemu nasze ciasto będzie pulchne. Można powiedzieć, że jest on najważniejszym składnikiem ciasta, wymaga wcześniejszego przygotowania, aby podwoił swoją objętość.

Jak uniknąć zakalca? To proste – nie dodawaj więcej mąki niż jest podane w przepisie, nie podsypuj jej podczas wyrabiania i przede wszystkim pamiętaj o temperaturze w pomieszczeniu, w którym ciasto będzie wyrastać.

REKLAMA

Ciasto wyrosło po wyrobieniu, ale w piekarniku opadło? Odpowiedź jest tylko jedna – zbyt długo pozwoliłeś wyrastać ciastu przed włożeniem do piekarnika – stało się za wysokie i lekkie. Wtedy nie ma szans na to, by mogło wyrosnąć w piekarniku, dlatego opada.

REKLAMA

Kiedy dodać masło do ciasta? Wielu nie zdaje sobie sprawy z tego, że bardzo ważnym elementem jest moment dodania masła do ciasta. Należy dodawać je tuż po utworzeniu się w cieście glutenu, czyli na samym końcu. Jeśli zrobisz to szybciej, wtedy cały proces się spowolni, a wyrabianie stanie się bardziej trudne. Masło nadaje niesamowity maślany smak i sprawia, że wypieki szybko nie wysychają. Jednak pamiętaj też o tym, że nie wolno dodawać więcej masła niż drożdży. Im więcej masła dodasz, tym więcej drożdży musisz zużyć.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA