Nie ulega wątpliwości, że przepis na zupę kukurydzianą, którym podzielił się Jakub Kuroń wzbudzi zachwyt u całej rodziny. Danie uchodzi za nieprzeciętny specjał i na pewno roznieci u nas zawrót głowy. Nieprzeciętny smak i cudowny kolor zupy zadziwi domowników. Jeżeli szukasz pomysłu na smaczną potrawę obiadową, to wykorzystaj ten przepis.
Jakub Kuroń wie, jak przyrządzić dobrą zupę. Tym razem podzielił się recepturą na zupę z kukurydzy. Przysmak nie ma sobie równych i natychmiast znika z talerzy. Danie w takiej odsłonie wywoła szybsze bicie serca, a poza tym przygotowanie zupy jest proste i nawet osoby mało doświadczone w kuchni, łatwo dadzą sobie z nią radę. Jakie produkty będą nam potrzebne?
Składniki:
2 cebule
4 kolby kukurydzy (ugotowanej i wyłuskanej) bądź 2 puszki kukurydzy z puszki
sól
1,5 l bulionu mięsnego (np. drobiowego)
1 papryka zielona
pieprz
200 g chudego boczku albo bekonu
Przygotowanie:
Boczek lub bekon pokrój na mniejsze paski i podsmaż w rondelku w celu wytopienia tłuszczu. Gdy boczek (bekon) nabierze chrupkości, wyjmij go przy użyciu łyżki cedzakowej, a na tłuszcz, który pozostał w naczyniu dorzuć rozdrobnioną paprykę i posiekane cebule. Całość podduś na ogniu. Dodaj kukurydzę, zalej bulionem i zagotuj. Dopraw do smaku. Kukurydzę możesz całkowicie bądź częściowo zblendować, wówczas zupa będzie miała formę gładkiego kremu lub puree.