Pieczone ziemniaki sprawdzają się w wielu sytuacjach. Są znakomitym dodatkiem do obiadu, ale także dobrym pomysłem na imprezową przekąskę. Poniższy przepis pokazuje, że można je przygotować w bardzo ciekawy sposób.
Mnogość wersji, w jakich można podawać ziemniaki niewątpliwie sprawia, że wiele osób ubóstwia ich smak. Jedną z propozycji są pieczone ziemniaki, a poniższy przepis sprawia, że jeszcze więcej osób będzie chciało je spróbować.
Składniki:
1 kg ziemniaków
główka czosnku
opakowanie suszonego rozmarynu lub kilka gałązek świeżego zioła
oliwa z oliwek
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, następnie kroimy je w ćwiartki, myjemy i dokładnie osuszamy. Układamy je następnie na blasze, posypujemy rozmarynem, dodajemy ząbki czosnku bez obierania, a także polewamy oliwą, po czym dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane ziemniaki pieczemy przez 60 minut w temperaturze 220 stopni. Po wyjęciu z piekarnika obficie je solimy i podajemy.