Rosół to potrawa, która często gości na naszych stołach w dni świąteczne. Zwykle przygotowujemy go w wersji tradycyjnej, jednak ostatnio modne stały się ekstrawaganckie dodatki do rosołu, dzięki którym zupa wychodzi jeszcze bardziej apetyczna. Sekretne dodatki mogą korzystnie wpływać nie tylko na smak bulionu, lecz także na jego barwę, konsystencję oraz walory zdrowotne. Szefowie kuchni dodają do bulionu nietypowy dodatek, czyli karmel. Dlaczego tak robią? Odpowiedź może zaskoczyć!
Wszystkie składniki zupy nie są przypadkowe. Każdy z nich ma swoje sekretne zastosowanie i sprawia, że wpływa pozytywnie na walory smakowe albo wartości zdrowotne dania. Dzięki dodatku karmelu, rosół nabiera atrakcyjnej złocistej barwy! To ogromny atut.
Jak przyrządzić rosół z takim unikalnym składnikiem? Prezentujemy świetny przepis na rosół o cudownym złotym wyglądzie!
Składniki:
porcja rosołowa
2 grzyby suszone
5 marchewek
1 korzeń pietruszki
pół pora
1 cebula
pół selera
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
pół łyżeczki pieprzu mielonego
3 liście laurowe
Przygotowanie:
Umyj starannie mięso, przełóż je do garnka, dorzuć obrane warzywa i wlej ok. 3 litry wody. Dodaj też 2 grzybki. Nastaw gaz i gotuj wywar z zawartością. Gdy woda zacznie wrzeć za pomocą łyżki zbierz szumowiny. Dopraw bulion zielem angielskim, pieprzem i dorzuć listki laurowe. Zupę gotuj około 1,5 godziny na niewielkim płomieniu.
Aby zrobić karmel, umieść na suchej patelni cukier i zacznij go karmelizować, poruszaj patelnią na różne strony, po czym przełóż ostrożnie karmel do rosołu. Następnie dodaj do bulionu sól i gotuj go jeszcze 1,5 godziny na wolnym ogniu, po tym czasie powinien być już gotowy. Odważysz się na takie kulinarne doświadczenie?