Olej pryska podczas smażenia? Co zrobić, żeby nie strzelał wrzącymi kroplami? Taki tłuszcz może przyprawiać o prawdziwe dreszcze, a czasem przez to boimy się smażyć na głębokim tłuszczu. Okazuje się, że jest na to rewelacyjny sposób, o którym mało kto wie – wystarczy dodać jeden, bardzo dobrze znany każdemu składnik. Sprawdź jaki!
Smażone na głębokim oleju potrawy smakują chyba każdemu, kto uwielbia chrupać. Jest to jedna z najczęściej stosowanych form obróbki termicznej, bo oprócz tego, że potrawy są pyszne, to w dodatku bardzo szybko się je przygotowuje. Soczyste mięso i chrupiąca, pyszna panierka to coś, czego ciężko sobie odmówić. Ale co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?
Olej pryska podczas smażenia? Dodaj sól!
Jedynym minusem jest pryskanie rozgrzanego oleju po kontakcie z wodą. Idealnym przykładem są wilgotne frytki. Nie wiesz jak temu zaradzić? Większość osób szuka prostych rozwiązań np. używając pokrywek, które mają siatki – mają za zadanie wychwytywać wrzące krople.
Jednak nie jest to najlepszy sposób, bo w trakcie smażenia i tak trzeba ją odkryć. Ryzyko poparzenia w tym przypadku jest nadal, ale mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że ma pod ręką dużo lepsze rozwiązanie. Aby olej nie pryskał, wystarczy dodać odrobinę soli.
Sól sprawi, że olej nie będzie pryskał, a ty nie będziesz bać się smażyć frytek. To rozwiązanie, które z pewnością ułatwi Ci kuchenne czynności. Pamiętaj też, aby nie wrzucać wszystkiego na raz do oleju, bo wtedy zamiast smażenia, danie będzie się „gotować”.