Budyń jest smaczną przekąską, wprost idealną na śniadanie albo podwieczorek. Uwielbiają go szczególnie dzieci, jednak deser to świetna propozycja także dla dorosłych. Przygotowanie smakołyku może czasem sprawić problem, zwłaszcza gdy w takcie mieszania masy pojawią się w niej niechciane grudki. Dzięki naszej praktycznej radzie będziecie mogli ugotować perfekcyjny budyń.
Dla części osób przyrządzanie budyniu może okazać się dużym wyzwaniem. Osoby, które dopiero zaczynają przygodę w kuchni, popełniają mały mankament, który potem prowadzi do powstawania nieapetycznych grudek w deserze. Teraz podpowiadamy, jak się z tym uporać.
Niewiele osób korzysta z tego triku w czasie gotowania budyniu. To ogromny błąd, ponieważ ten sposób może zdecydowanie wpłynąć na cały proces z wielkim sukcesem. Na czym polega sztuczka?
Jeśli mamy zamiar przygotować mistrzowski budyń – aksamitny i jednolity, to w czasie jego przygotowywania nie używajmy łyżki tylko widelca! Podczas mieszania masy widelcem, wszystkie składniki o wiele lepiej się ze sobą połączą, a my starannie wymieszamy proszek z mlekiem. W rezultacie otrzymamy pudding bez żadnych bryłek.
Przechowywanie budyniu
Ugotowany oraz stężały budyń warto schować do lodówki. Dzięki niskiej temperaturze w chłodziarce, świeżość deseru wydłuży się nawet o parę dni.
Przepis na domowy budyń waniliowy
Składniki:
3-5 żółtek
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół litra mleka
1 łyżka cukru waniliowego
1/3 szklanki cukru
Wykonanie:
Do miski lub rondelka wsyp cukier, mąkę, cukier wanilinowy, dodaj żółtka i całość ze sobą wymieszaj. Powoli dolewaj mleko i mieszaj masę. Postaw ją na płomieniu i mieszaj. Wszystkie składniki muszą się rozpuścić i powinna wytworzyć się aksamitna masa. Nieustannie ją podgrzewaj, aż zrobi się zawarty krem, na koniec go zagotuj. W trakcie podgrzewania regularnie mieszaj deser widelcem, aby nie powstały grudki. Kiedy masa się zagotuje zdejmij ją z palnika i wlej do salaterek. Domowy budyń możesz serwować z owocami, orzechami i miodem.