REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak przyrządzić budyń bez grudek? Wykorzystaj jeden sprawdzony trik

Jak przyrządzić budyń bez grudek? Wykorzystaj jeden sprawdzony trik

budyń

Budyń jest smaczną przekąską, wprost idealną na śniadanie albo podwieczorek. Uwielbiają go szczególnie dzieci, jednak deser to świetna propozycja także dla dorosłych. Przygotowanie smakołyku może czasem sprawić problem, zwłaszcza gdy w takcie mieszania masy pojawią się w niej niechciane grudki. Dzięki naszej praktycznej radzie będziecie mogli ugotować perfekcyjny budyń.

REKLAMA

Dla części osób przyrządzanie budyniu może okazać się dużym wyzwaniem. Osoby, które dopiero zaczynają przygodę w kuchni, popełniają mały mankament, który potem prowadzi do powstawania nieapetycznych grudek w deserze. Teraz podpowiadamy, jak się z tym uporać.

Niewiele osób korzysta z tego triku w czasie gotowania budyniu. To ogromny błąd, ponieważ ten sposób może zdecydowanie wpłynąć na cały proces z wielkim sukcesem. Na czym polega sztuczka?

Jeśli mamy zamiar przygotować mistrzowski budyń – aksamitny i jednolity, to w czasie jego przygotowywania nie używajmy łyżki tylko widelca! Podczas mieszania masy widelcem, wszystkie składniki o wiele lepiej się ze sobą połączą, a my starannie wymieszamy proszek z mlekiem. W rezultacie otrzymamy pudding bez żadnych bryłek.

Przechowywanie budyniu

Ugotowany oraz stężały budyń warto schować do lodówki. Dzięki niskiej temperaturze w chłodziarce, świeżość deseru wydłuży się nawet o parę dni.

Przepis na domowy budyń waniliowy

Składniki:
3-5 żółtek
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół litra mleka
1 łyżka cukru waniliowego
1/3 szklanki cukru

Wykonanie:
Do miski lub rondelka wsyp cukier, mąkę, cukier wanilinowy, dodaj żółtka i całość ze sobą wymieszaj. Powoli dolewaj mleko i mieszaj masę. Postaw ją na płomieniu i mieszaj. Wszystkie składniki muszą się rozpuścić i powinna wytworzyć się aksamitna masa. Nieustannie ją podgrzewaj, aż zrobi się zawarty krem, na koniec go zagotuj. W trakcie podgrzewania regularnie mieszaj deser widelcem, aby nie powstały grudki. Kiedy masa się zagotuje zdejmij ją z palnika i wlej do salaterek. Domowy budyń możesz serwować z owocami, orzechami i miodem.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA