Jak szybko rozmrozić rybę? Wiele osób zadaje sobie to pytanie, kiedy akurat mają zamiar przygotować rybę, ale zapomnieli jej wcześniej wyjąć z zamrażarki. Okazuje się, że jest pewien mało znany trik, który sprawi, że rozmrozi się o wiele szybciej. Sprawdź!
Rozmrażanie to proces długotrwały i wie o tym każdy, kto spędza dużo czasu w swojej kuchni. Zdarzają się sytuacje, kiedy zaplanujemy rybę na obiad, ale zapomnimy jej wyjąć wcześniej z zamrażarki, by mogła się rozmrozić. Czasem jest też tak, że sytuacja zmusza nas do zrobienia czegoś szybko na obiad, a mamy akurat tylko filety rybne.
Wiele osób popełnia wtedy fatalny błąd i zalewa rybę ciepłą, a niekiedy gorącą wodą z myślą, że rozmrozi się szybciej. Niestety przez to filet nie będzie elastyczny i smaczny, a w dodatku może rozpadać się już w trakcie smażenia czy pieczenia. Warto więc znać sposób, który bezpiecznie rozmrozi rybę i zachowa jej smak.
Jak szybko rozmrozić rybę? Wystarczy, że zastosujesz ten trik
Ten sposób jest rewelacyjny – dzięki niemu możemy przyspieszyć proces odmrażania filetów ryb. Co trzeba zrobić? To proste!
Na początku wyjmij rybę z zamrażarki, połóż filety w garnku, a następnie delikatnie posól i pokrop sokiem z cytryny. Dolej wodę gazowaną – tyle, aby zanurzyć rybę w całości. Jeśli nie masz pod ręką wody gazowanej, to użyj mleka.
Pamiętaj, żeby przed obróbką termiczną dokładnie odsączyć filety za pomocą ręcznika papierowego. Zastosuj ten trik, a nie pożałujesz!