Anna Lewandowska już nieraz zaskakiwała nas swoimi fantastycznymi przepisami na lekkie, zdrowe, a zarazem bardzo smaczne potrawy. Jej kolejna propozycja to sałatka z dodatkiem buraka. To danie jest rewelacyjnym pomysłem na błyskawiczny podwieczorek lub kolację o nieprzeciętnym smaku. W sałatce oprócz buraka, znajdziemy też komosę ryżową. Dzięki niej potrawa jest bardziej pożywna i zapewnia nam uczucie sytości na długo.
Anna Lewandowska słynie ze swojego racjonalnego podejścia do diety i trybu życia. Wielu fanów z chęcią obserwuje jej działania i próbuje w jakiś sposób zmienić swoje nawyki.
Jej receptury pokazują, jak jeść zdrowo, smacznie, bez poświęceń i głodu. Bardzo prosta i błyskawiczna sałatka z buraka będzie lepszą opcją niż chipsy, batoniki czy słodycze. Podajemy przepis na fantastyczną sałatkę z burakiem według receptury Anny Lewandowskiej.
Składniki:
250 g owoców leśnych
150 g komosy ryżowej
oliwa
0,5 kg buraków
sałata rzymska
cytryna
100 g orzechów włoskich
wywar z jarzyn
sól
50 g cukinii
pieprz
Wykonanie:
Na suchej patelni podsmaż komosę ryżową, potem zalej ją wrzącym wywarem i gotuj około 10 minut. Następnie odstaw do przestudzenia. Cukinię pokrój, zgrilluj na patelni i również odstaw. Buraki wstaw do piekarnika na 1 godzinę, piecz w 180°C. Do sałatki pasują też gotowe, ugotowane buraki. Wlej do rondelka trochę soku z buraków i gotuj do chwili, aż nieznacznie odparuje. Natomiast ugotowane do miękkości owoce leśne zblenduj na jednolitą masę. Do komosy ryżowej dodaj cukinię, łyżkę oliwy, natkę pietruszki i skrop całość sokiem z cytryny. Na końcu dopraw innymi przyprawami.
W misce rozłóż sałatę rzymską, dodaj komosę, orzechy włoskie, buraki pokrojone w drobne plastry wraz z sosem. Sałatkę skrop dressingiem przyrządzonym z owoców leśnych. Anna Lewandowska zaleca, aby dodatkowo do potrawy przygotować grzanki z chleba pełnoziarnistego.